Verkoopt de overheid straks uw privégegevens aan farmabedrijven?

link-iconDe overheid moet gezondheidsgegevens van burgers kunnen doorgeven, of zelfs verkopen, aan de farmaceutische sector. Dat zegt staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open Vld) in zijn nieuwe beleidsnota. “Het concept van open data en big data biedt grote maatschappelijke en economische kansen. Zo zouden overheidsgegevens op het vlak van gezondheidszorg tot interessante innovaties kunnen leiden in de farmasector en omgekeerd.”

Volgens De Backer krijgt de Privacycommissie nu al heel wat vragen van privébedrijven om toegang te krijgen tot gegevens van de overheid. Zo vragen verzekeringsmakelaars toegang tot het rijksregister van de burgers. “We moeten ons daar tegen wapenen en zelf beslissen welke gegevens we willen uitwisselen met de private sector en welke niet.” Een van de partners kunnen de mutualiteiten zijn. Die houden gezondheidsgegevens bij van hun klanten, zoals welke medicijnen ze nemen of welke therapie ze volgen. “Die informatie interesseert de farmaceutische sector. Een uitwisseling van die gegevens moeten we bestuderen in de Privacycommissie.” In ruil voor hun persoonlijke gegevens kunnen patiënten dan een financiële compensatie krijgen.

Klinkt omstreden, zeker in tijden dat internetbedrijven als Google en Facebook strijd leveren om privégegevens op het internet. Dat net de staatssecretaris voor Privacy die gegevens zonder slag of stoot wil aanbieden aan bedrijven, wekt verbazing. De Backer benadrukt daarom dat de persoonlijke levenssfeer beschermd moet blijven. “Bij open data kan de overheid bijvoorbeeld werken met geanonimiseerde data”, zegt hij. — bron: De Morgen, 14/6/2016