Bodycams in België – een kleine chronologie

Een kort overzicht van de discussie rond het gebruik van bodycams in België.

2009Politiezone Westkust
In de politiezone Westkust maken de agenten al sinds 2009 gebruik van de mobiele camera’s. Ze waren daarmee de eerste politiezone in België. De bodycams worden tot nog toe enkel gebruikt bij massamanifestaties en risicovolle voetbalwedstrijden.

2011
De Mechelse politie schaft 93 bodycams aan, kostprijs 7.347 euro. ‘De agenten beslissen veelal zelf of ze gevaarsituaties op film willen vastleggen.” Uit cijfers uit 2014 blijkt dat ze geen tien keer per jaar worden gebruikt. (Nieuwsblad, 6/8/2014)

2012
Aanbeveling van de Privacycommissie (29/02/2012) inzake de diverse toepassingsmogelijkheden van camerabewaking.

2013
Discussie naar aanleiding van een schietincident in de Brusselse Marollen waarbij een agent een man had doodgeschoten.

2013
Politiecamera’s zien straks alles (VTM Nieuws, 8/11/2013)

2014
Een burger filmt een interventie van de Brugse politie. Het onschuldige voorval krijgt een eigenaardige draai als de politie klacht indient omdat de agenten gefilmd werden. En passant koppelt de politiecommissaris er een pleidooi aan vast voor bodycams.

2015
Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil de camerawet aanpassen zodat politiekorpsen makkelijker bodycams kunnen inzetten. (Knack, 7/2/2015)

2016
Minister van Buitenlandse Zaken Jan Jambon heeft de camerawet aangepast. Naast verschillende andere aanpassingen, kan de politie ook voortaan gebruik maken van bodycams. Mobiele camera’s, waar bodycams onder vallen, kunnen in besloten plaatsen enkel tijdens een interventie gebruikt worden. Het gebruik van bodycams moet steeds gemeld worden met een waarschuwing dat men opnames maakt. (Knack, 22/7/2016)