Staatsveiligheid mag uw gegevens niet meer eindeloos bijhouden

Eigenlijk dachten we dat dit een flauwe grap was. Niet dus.

link-iconVoor de eerste keer in haar 185-jarige bestaan mag de Staatsveiligheid uw gegevens niet meer eindeloos bijhouden, schrijft De Tijd. De inlichtingendienst zal alle persoonsgegevens die hij bewaart na 50 jaar moeten vernietigen. Gegevens die al sneller nutteloos blijken voor de opdracht van de dienst moeten al sneller verdwijnen. Dat staat in een koninklijk besluit dat woensdag in het Staatsblad verschijnt. Slechts in zeer uitzonderlijke gevallen zullen onze geheime diensten welbepaalde persoonsgegevens langer dan 50 jaar mogen bijhouden. Maar dan wordt elke vijf jaar geëvalueerd of die gegevens nog langer nuttig zijn. Een ‘raadgever bescherming van de persoonlijke levenssfeer’ zal bij de Staatsveiligheid toezien op de vernietiging van de gegevens. — lees verder bij De Tijd (2/8/2016)