Base en Proximus geven Pokemon Go-spelers gratis internet

Twee goed-nieuws-berichten, alleszins voor wie Pokemon Go speelt. Maar wat met de netneutraliteit?

Bericht 1 : Goed nieuws voor klanten van Base. Zij kunnen de komende twee maanden Pokémon Go spelen zonder dat hun data wordt aangerekend. Het aanbod geldt enkel voor abonnees, tot eind september. – lees verder bij datanews, 3/8/2016

Bericht 2 : Proximus volgt het aanbod van Base en gaat het dataverbruik van Pokémon Go niet aanrekenen. Het gaat daarbij zelfs een stapje verder. Het aanbod geldt een maand langer en voor alle klanten. – lees verder bij datanews, 3/8/2016

netneutraliteit_128pxLeuk voor de gebruikers, maar het toont nog maar eens dat Belgische providers het allesbehalve nauw nemen met het netneutraliteit. Netneutraliteit wil zeggen dat providers, mobiel of vast, alle verkeer gelijkwaardig behandelen en geen voorrang geven aan bepaalde datastromen. Iets wat Proximus en Base met hun gratis Pokemon-data dus straal negeren. Je zou het een promotiestunt kunnen noemen of een manier om positief in het nieuws te komen. Maar het is tegelijkertijd voor de providers een moment waarop ze de grenzen van de netneutraliteit kunnen aftasten. Het begint met Pokemon Go, maar straks is het misschien een streamingdienst of Telenet dat zijn Play-aanbod naar voor wil schuiven. De insteek van Base en Proximus mag dan positief zijn, ze is ook selectief. Sommige bits en bytes worden anders behandeld dan andere. Daardoor vloeken dergelijke acties met de geest van netneutraliteit en brokkelen ze het principe beetje bij beetje af.