The War on Cash

war-on-cashBrett Scott schreef een boeiende long read over de sluipende afschaffing van cash geld. Niet alleen gaan er steeds meer stemmen op die pleiten voor een cashloze samenleving. In de praktijk wordt het steeds moeilijker gemaakt om met cash te betalen. Dat is de voornaamste kritiek van Scott: contant betalen moet een volwaardige keuze blijven. Als die keuzemogelijkheid er niet meer is, verdwijnt weer een groot stuk van onze anonimiteit en onze privacy.

This is not about romanticising the £10 notes with the Queen on them. This is about maintaining alternatives to the stifling hygiene of the digital panopticon being constructed to serve the needs of profit-maximising, cost-minimising, customer-monitoring, control-seeking, behaviour-predicting commercial bureaucrats.

The proclaimed Death of Cash is an episode in the broader drama that is the Death of Privacy, the death of breathing room, and the death of informal, non-measured, unaccounted-for behaviour. Every action you take must forever be attached to your digital persona, dragging with it a data trail extending back to the day you were born. We face creating an entire generation of people who do not know what it feels like to not be monitored.

Lees The War on Cash via The Long + Short (mooi geïllustreerd) of via Nettime (plain text).