Privacywaakhonden dienen klacht in over WhatsApp-beleid (en twee alternatieven)

link-iconDe Amerikaanse privacywaakhonden EPIC en CDD hebben een klacht ingediend over het nieuwe beleid van WhatsApp om gebruikersdata, waaronder het telefoonnummer, met Facebook te delen zodat de sociale netwerksite meer gerichte advertenties kan tonen. Volgens EPIC schendt WhatsApp hiermee een eerdere belofte dat het persoonlijke informatie niet voor marketingdoeleinden zou verstrekken. EPIC stelt dat de Federal Trade Commission (FTC) moet ingrijpen. De privacywaakhond diende eerder al een klacht in over de overname van WhatsApp door Facebook in 2014. De FTC waarschuwde toen de twee bedrijven om de privacy van gebruikers te beschermen.
whatsappVorige week gaf de Britse databeschermingsautoriteit ICO al aan het nieuwe beleid van WhatsApp te zullen onderzoeken.

[Update 1/9/2016] Ook de Franse CNIL kondigt een onderzoek aan naar de praktijken van WhatsApp en Facebook. De CNIL is momenteel voorzitter van de Europese Gegevensbeschermingsgroep WP29. De resultaten van hun analyse zullen worden voorgelegd en besproken met de andere Europese Toezichthouders.

Er bestaan alternatieven

WhatsApp is uiteraard de meest gebruikte berichtendienst, maar het is zeker niet de enige. Er zijn degelijke alternatieven die makkelijk te installeren zijn, die even gebruiksvriendelijk zijn en, vooral, die niet op uw data zitten te azen.

Een eerste alternatief is Threema, van Zwitserse makelij en qua mogelijkheden vergelijkbaar met Whatsapp. Twee minpuntjes: Threema is niet gratis (hoewel drie euro geen geld is voor wat meer privacy) en is niet open source (maar heeft wel een onafhankelijke audit laten uitvoeren). Pluspunt is zeker dat je bij Threema niet verplicht bent om je telefoonnummer aan je account te koppelen.

Een tweede alternatief (en onze voorkeur) is Signal. Gratis, open source en je kan er bovendien ook versleuteld mee bellen. Je kan zelfs een desktop-app downloaden waardoor je Signal ook gewoon op laptop of computer kan installeren. Nadeel is dan weer dat je je telefoonnummer moet koppelen aan je account en dat Signal gebruik maakt van Google Cloud Messaging.

Er bestaan meer alternatieven voor Whatsapp, maar ondanks de minpunten zijn Signal en  Threema momenteel de twee “beste keuzes” om te chatten, te bellen en te delen wat je maar wil – zonder datagieren op je schouder. Tijd dus om vrienden, vriendinnen en co te overtuigen mee de overstap te maken.

1 REACTIE

 1. Geachte Ls

  Bijgaand mijn ongenoegen met u delend over de walgelijke wijze waarop WA op manupulerende en chanterende wijze zich (rechten) verschaft. Bijgaand de mail die ik aan WA heb verzonden.

  Geachte dames en heren.

  Ik vind de ingeslagen weg een volledige inbreuk op mijn democratisch recht keuzes te kunnen maken. Ik wordt gedwongen ergens mee akkoord te gaan waar ik totaal niet achtersta.
  Ik heb geen Facebook en wil ook geen onderdeel zijn van welk (sociaal) netwerk. Ik hecht veel waarde aan mijn privé en wil helemaal niets delen met niemand anders dan met diegene waar ik zelf voor kies zaken te mogen en willen delen.
  Met jullie bijna gluiperige samengestelde manier van doen zetten jullie mensen voor het blok, van keuze is geen sprake want als ik niet doe wat jullie willen dan wordt ik uitgesloten van het gebruik van WA.
  Ik voel me gemanipuleerd bedrogen en gebruikt. Daarbij heb ik jullie door zeer handige advocaten opgestelde voorwaarden gelezen, en kan alleen maar vaststellen dat er met ons, de gebruikers die WA groot hebben gemaakt geen enkele rekening is gehouden.
  Ik heb dus geen enkele keuze anders dan akkoord te gaan met dit walgelijke bijna sekte achtige verhaal. Want let wel jullie willen telefoon nummers en contacten etc dus welke privacy is mij nog toebedeeld? En als ik dat niet doe wordt ik uitgeloten van de dienst.
  Ik heb, toen WA werd overgenomen, al aangegeven dat dit het einde zou zijn van vrije berichtgeving, jullie hebben met jullie poen miljoenen mensen in jullie greep gekregen en hebben de individu achter het succes van WA aan de kant gezet. En jullie zullen meer veranderingen op gedwongen wijze bij gebruikers door de strot rammen om zodoende alles zo naar jullie hand te zetten en dat reclames en andere bullshit waar ik niet op zit te wachten bij mij op mijn telefoon zal verschijnen. Om maar te zwijgen van wat jullie als inzage zullen geven aan overheden.
  In bepaalde landen is het zo dat als je niet mee doet ga je of de gevangenis in of wordt je verstoten of erger. Jullie hebben democratie en het vrijwillig maken van keuzes om zeep geholpen en jullie mega ingedekt op een niet mis te verstane walgelijke wijze.
  En weet je wat het meest trieste is en waar mijn hele wezen van in opstand komt, ik zal wel mee moeten gaan, anders kunnen mijn kinderen niet meer met mij bepaalde zaken delen stromen diensten niet meer en wat al niet meer zei.
  Bedankt dat jullie hebben getoond dat het enige wat telt, geld en controle vandaag de dag de boeventoon voert en gesteld wordt boven de wens van de individu.

  Un cordial saludo, / Met vriendelijke groet, / Best regards, /Mit freundlichen Grüßen.

  Bjert

Reacties zijn gesloten.