Privacywaakhonden dienen klacht in over WhatsApp-beleid (en twee alternatieven)

link-iconDe Amerikaanse privacywaakhonden EPIC en CDD hebben een klacht ingediend over het nieuwe beleid van WhatsApp om gebruikersdata, waaronder het telefoonnummer, met Facebook te delen zodat de sociale netwerksite meer gerichte advertenties kan tonen. Volgens EPIC schendt WhatsApp hiermee een eerdere belofte dat het persoonlijke informatie niet voor marketingdoeleinden zou verstrekken. EPIC stelt dat de Federal Trade Commission (FTC) moet ingrijpen. De privacywaakhond diende eerder al een klacht in over de overname van WhatsApp door Facebook in 2014. De FTC waarschuwde toen de twee bedrijven om de privacy van gebruikers te beschermen.
whatsappVorige week gaf de Britse databeschermingsautoriteit ICO al aan het nieuwe beleid van WhatsApp te zullen onderzoeken.

[Update 1/9/2016] Ook de Franse CNIL kondigt een onderzoek aan naar de praktijken van WhatsApp en Facebook. De CNIL is momenteel voorzitter van de Europese Gegevensbeschermingsgroep WP29. De resultaten van hun analyse zullen worden voorgelegd en besproken met de andere Europese Toezichthouders.

Er bestaan alternatieven

WhatsApp is uiteraard de meest gebruikte berichtendienst, maar het is zeker niet de enige. Er zijn degelijke alternatieven die makkelijk te installeren zijn, die even gebruiksvriendelijk zijn en, vooral, die niet op uw data zitten te azen.

Een eerste alternatief is Threema, van Zwitserse makelij en qua mogelijkheden vergelijkbaar met Whatsapp. Twee minpuntjes: Threema is niet gratis (hoewel drie euro geen geld is voor wat meer privacy) en is niet open source (maar heeft wel een onafhankelijke audit laten uitvoeren). Pluspunt is zeker dat je bij Threema niet verplicht bent om je telefoonnummer aan je account te koppelen.

Een tweede alternatief (en onze voorkeur) is Signal. Gratis, open source en je kan er bovendien ook versleuteld mee bellen. Je kan zelfs een desktop-app downloaden waardoor je Signal ook gewoon op laptop of computer kan installeren. Nadeel is dan weer dat je je telefoonnummer moet koppelen aan je account en dat Signal gebruik maakt van Google Cloud Messaging.

Er bestaan meer alternatieven voor Whatsapp, maar ondanks de minpunten zijn Signal en  Threema momenteel de twee “beste keuzes” om te chatten, te bellen en te delen wat je maar wil – zonder datagieren op je schouder. Tijd dus om vrienden, vriendinnen en co te overtuigen mee de overstap te maken.

1 reactie
  1. Bjert 2 jaar ago