Belgische Big Brother Awards gelanceerd – datapanik nomineert de cashloze samenleving

Vandaag werd de editie 2016 van de Belgische Big Brother Awards officieel gelanceerd. De uitreiking van deze prijs voor de grootste privacyschenders vindt plaats op donderdag 6 oktober in de KVS in Brussel.

De vier kandidaten voor dit jaar zijn:

  • “No cash, no privacy”, genomineerd door datapanik
  • Facebook, genomineerd door EDRi
  • Dataretentiewet 2.0, genomineerd door Progress Lawyers
  • Horen, zien en zwijgen tijdens strafprocessen?, genomineerd door de Vlaamse Vereniging van Journalisten

Alle details over de kandidaten en over de avond zelf vind je op de officiële website. Maar één kandidaat willen we alvast extra in de kijker zetten, namelijk “No cash, no privacy”. De reden daarvoor? Simpel, omdat dit de kandidaat is die we me datapanik genomineerd hebben.

Datapanik nomineert de cashloze samenleving

cash-surveillance-cctvU leest het goed, datapanik nomineert dit jaar de cashloze samenleving. Cash wordt immers meer en meer uitgebannen, zonder dat daar anonieme alternatieven voor in de plaats komen. Met het verdwijnen van biljetten en munten, verdwijnt ook onze privacy en krijgen banken – en straks ook bedrijven en overheden – toegang tot onze hele levenswandel.

In ons dossier kan je meer lezen over de gevolgen van het verdwijnen van cash voor onze privacy (en voor de samenleving). Ondertussen raden we je uiteraard ten zeerste aan om niet te twijfelen en jouw stem zonder dralen uit te brengen op de cashloze samenleving. En wil je er nog meer over te weten komen, kom dan op 6 oktober langs in de KVS.  Naast de uitreiking, krijg je er immers ook vier Privacysalons aangeboden, waarin uitgebreid gedebatteerd wordt over de kandidaten. Het belooft een boeiende avond te worden.Doen!