Telenet pikt privacy van haar klanten in

link-iconTelenet-klanten zullen vanaf november moeten kiezen hoeveel gegevens ze met het bedrijf willen delen. Klanten zullen kunnen kiezen tussen vier privacyniveaus, een hoog privacyniveau waarbij het bedrijf alleen de basisgegevens van de klant gebruikt, tot een laag privacyniveau waarbij Telenet in de toekomst informatie over het surfgedrag van klanten kan gebruiken om aangepaste reclamespotjes te tonen op tv. Standaard zullen klanten in het op een na laagste privacyniveau terechtkomen. Daarbij zal hun kijkgedrag (en nog niet het surfgedrag) gebruikt worden om bepaalde reclamespotjes te tonen in de reclameblokken, zodat die aansluiten bij het profiel van de kijker. Om deze tv-reclame op maat aan te bieden, zal het kabelbedrijf de gebruiksvoorwaarden aanpassen.

Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open VLD) en de Privacycommissie vinden het niet kunnen dat Telenet-klanten op deze manier zonder expliciete toestemming een deel van hun privacy moeten afstaan. Volgens de woordvoerster van de staatssecretaris bestaat er Europese wetgeving die de praktijken verbiedt, maar die regels worden momenteel nog in Belgisch recht omgezet. Dat moet pas tegen 2018 afgerond zijn. Eerder had ook concurrent Proximus voor een vergelijkbaar initiatief een negatief advies gekregen van de Privacycommissie.

De Privacycommissie zelf zegt dat Telenet voor zijn beurt spreekt, want de onderhandelingen zijn nog volop aan de gang. “”Het verbaast de Privacycommissie dan ook dat middenin deze besprekingen toch wordt overgegaan tot het aankondigen van de uitrol van het project. Het is duidelijk dat dergelijke verwerking van persoonsgegevens een duidelijke keuze van de klant vereist. De betrokkene moet een actieve handeling stellen, zoals het aanvinken van een keuzemogelijkheid in de algemene voorwaarden”. Telenet moet ook duidelijk genoeg aangeven dat gegevens van zijn klanten ook kunnen worden gebruikt voor het aanbieden van gerichte reclame op tv. — meer lezen bij onder meer De Redactie en Het Laatste Nieuws. Of luisteren bij Radio 1.

Klanten van Telenet die hun privacy maximaal willen beschermen, kunnen via de klantenpagina “Mijn Telenet” doorklikken naar de privacy-instellingen. Daar geeft Telenet vier opties, met aan het ene uiteinde de mogelijkheid om enkel wat basisinformatie vrij te geven en aan het andere uiteinde de mogelijkheid om zelfs surfgedrag te delen. U kiest uiteraard voor de linkerkant van het spectrum waarmee Telenet enkel uw basisgegevens mag gebruiken.