“Slimme” vibrator stuurt meest intieme details door naar fabrikant [update]

Eerst dachten we dat het een flauwe grap was. Blijkt dat het verhaal toch klopt. Voor de zoveelste keer, welkom in Absurdistan.

link-iconA few weeks ago, two researchers told the Defcon audience that We-Vibe “smart” sex toys [a vibrator controlled by a smartphone app] send a lot of data about their users back to Standard Innovation, the company that makes them. The two researchers discovered the amount of data the app transmitted back to Standard Innovation when looking for security flaws (not an unheard of possibility when it comes to internet-enabled sex toys – or other things).
we-vibeOne We-Viber took this news hard. A woman known only as “N.P.” filed a class action civil suit in a federal court in Illinois against Standard Innovation. In the suit, N.P. says she bought a We-Vibe in May and used it “several times” until she realized that it was sending data about her usage practices back to Standard Innovation’s servers, including when she used it, which vibration settings she used, and her email address. — meer lezen bij Vocativ en Boing Boing (14/9/2016)

Ook opvallend (en schokkend) was de reactie van Standard Innovation na de presentatie op DefCon. Het bedrijf zou de gebruiksvoorwaarden “verduidelijken” (ze waren blijkbaar toch niet zo duidelijk geweest over wat ze deden). De verzonden data waren “mostly anonymized” (dus sowieso niet allemaal? bovendien betwijfelen heel wat wetenschappers of volledig anonimiseren wel mogelijk is). En het bedrijf zou de mogelijkheid van een opt-out toevoegen (die daarvoor blijkbaar niet eens bestond). Maar niet getreurd, het bedrijf plaatste op haar website ook een “commitment to customer privacy and security”. Heerlijk toch, die nieuwe wereld waarin we leven.

[Update 19/12/2016] Jouw seksspeeltje weet meer over je dan je denkt — Het Nieuwsblad