Nog even over ‘big brother’ Telenet en uw privacy

We hadden het in een vorig bericht over Telenet dat gepersonaliseerde reclame gaat tonen. Nieuws dat nogal wat stof deed opwaaien. De operator wil daarvoor immers zoveel mogelijk te weten komen over het kijk- en surfgedrag van haar klanten. De aankondiging van dit eenzijdig gewijzigde privacybeleid ging bovendien gepaard met de nodige newspeak. Reden genoeg voor critici om Telenet het koosnaampje “Big Brother uit Mechelen” toe te dichten.

Wie wil weten wat de nieuwe privacy-instellingen – met vier niveau’s – precies betekenen, kan alvast terecht bij ZDNet. Een beetje weldenkend klant kiest uiteraard voor niveau 1 “Algemeen” waar Telenet je “basisgegevens” (adres en diensten die je afneemt) enkel voor zijn eigen communicatie zou gebruiken. Althans, als Telenet doet wat Telenet belooft. En Jeroen Baert wijst er in een bijdrage voor datanews fijntjes op dat Telenet wel gewag gemaakt van data gebruiken en verwerken, maar nergens duidelijk maakt of de data al dan niet sowieso verzameld wordt.

Maar er is natuurlijk meer aan de hand dan enkel maar snel wat privacy-instellingen aanpassen. Nogmaals Jeroen Baert:

Deze aanpassingen zetten de deur op een kier voor steeds verregaandere experimenten. In de VS is het ondertussen schering en inslag dat ISP’s persoonlijk advertenties injecteren, om die van andere websites te vervangen, en zo een graantje mee te pikken. In 2014 probeerde Telenet ook al een stap te zetten richting schending van de netneutraliteit, maar moest toen schoorvoetend terugpeddelen.

Tel hierbij dat wegens het duopolie op de Belgische markt (Belgacom / Telenet) de internet/tv prijzen sowieso al belachelijk hoog zijn, we nog steeds met artificiële datalimieten zitten en Telenet bovendien op drukke momenten aan traffic shaping doet (bepaalde gegevensstromen vertragen), en je kan niet anders dan concluderen dat Telenet betalende klanten momenteel een stevig oor aannaait. En dit zal kunnen blijven doen zolang de telecommarkt in België niet grondig opengebroken wordt.

Het is nu hopen dat de Privacycommissie en staatssecretaris Philippe De Backer meer zullen doen dan enkel wat met de spierballen rollen. Het is tijd dat dit soort praktijken effectief een halt wordt toegeroepen en dat bedrijven niet langer met onze privacy kunnen doen wat ze willen. Iets wat klanten van Telenet ook zelf aan hun big brother duidelijk kunnen maken, dat dit geen manier van handelen is.

Meer lezen: