Slimme steden: vooruitgang of marketing?

link-iconHet concept van slimme steden wint aan belang. Maar tegelijk groeit de ongerustheid. De Wereld Morgen vraagt zich af of alle inwoners wel winnen bij een slimme stad? Gaat het niet vooral over marketing? IPS gaat op zoek naar een antwoord in de aanloop naar Habitat III, de derde VN-conferentie over wonen en duurzame stadsontwikkeling die van 17 tot 20 oktober plaats vindt in Quito(Ecuador). Daar staan “smart cities” – steden die op allerlei terreinen digitale en fysieke technologie mengen om efficiënter te werken – centraal. — lees verder bij De Wereld Morgen, 30/9/2016

Alvast één quote, van Leonardo Aranda, medeoprichter van het Mexicaanse Medialabmx dat technologie voor sociale en culturele doeleinden ontwikkelt.

“Het valt nog te bezien of slimme steden echt een oplossing gaan bieden of niets meer zijn dan een woordspel van grote bedrijven die op zoek zijn naar forse overheidsinvesteringen en een discours gevonden hebben dat zeer goed in de markt ligt bij steden.” Technologieën kunnen stadsproblemen oplossen maar ze kunnen er tegelijk nieuwe creëren, zegt Aranda. “Dat is het algemene probleem met technologie: ze lost niet zomaar problemen op, alles hangt af van haar ontwerp.”

Slimme steden: vooruitgang of marketing?