Selfie Pay komt naar België, de risico’s die er aan verbonden zijn ook

In de lens van uw smartphonecamera kijken, even knipogen en een aankoop betalen. Dat is de dienst die Mastercard vandaag lanceert in twaalf Europese landen, waaronder België. Volgens Mastercard is het met ‘Selfie Pay’ (aka MasterCard Identity Check) onmogelijk om met gezichtsherkenning te frauderen door een selfie te maken van een foto of video-opname. Weerspiegeling van het (camera)beeld wordt door het systeem gezien. Via geolocatie wordt ook nagegaan of uw gsm zich wel bevindt op de plaats van waaruit u de transactie doet. Ook Amazon en Alibaba werken aan gelijkaardige betaaltechnieken. Wie geen fan van selfies is, kan overigens ook de vingerafdruk van de smartphone gebruiken.

mastercard-selfie-payHet klinkt meer als een gimmick dan als een echt veilig betaalsysteem, maar het is er wel degelijk. Tegelijk waarschuwen critici voor de potentiële gevaren. Vooral de veiligheid baart zorgen. Het aanleggen van een biometrische databank maakt de gevolgen van een mogelijke hack extra groot. Een paswoord kan je veranderen, bij een gezicht is dat onmogelijk. En we weten allemaal hoe aartsmoeilijk een goede beveiliging  en goede encryptie is (en denk er gerust bij: honderd procent zekerheid bestaat niet).

Ook onze privacy is in het geding. Niet alleen zullen grote bedrijven u met de selfie via cameraherkenning overal kunnen volgen. Selfie Pay betekent ook dat commerciële ondernemingen een enorme databank aan biometrische data kunnen aanleggen. Iets waar Facebook al langer mee bezig is, maar nu op een higher level gebracht wordt. Weinig geruststellend, want je weet nooit wat bedrijven in de toekomst met al die data zullen doen.

Laten we ons overigens niet te veel blind staren op de motieven achter Selfie Pay. Veiliger en makkelijker, zo omschrijft Mastercard het vandaag bij de introductie in Europa. Maar toen de idee oorspronkelijk gelanceerd werd, ging het ook over de millennials, de digitale jeugd die blijkbaar de toekomst van het betalen zal uitmaken. Zo klonk het vorig jaar: “The new generation, which is into selfies … I think they’ll find it cool. They’ll embrace it.” Lees: betaalinstellingen moeten dringend jonge zieltjes winnen. En de psychologische drempel voor onlinebetalingen verlagen, is altijd mooi meegenomen voor banken en co. Maar of die hippe jeugd nog zo enthousiast zal zijn als hun data gehackt of verkocht worden, blijft een groot vraagteken. Wij zijn alleszins niet overtuigd.