De Croo laat controleren of Proximus netneutraliteit respecteert

link-iconMinister van Telecom Alexander De Croo heeft aan telecomregulator BIPT gevraagd te controleren of de nieuwe Proximus-abonnementen de regels rond netneutraliteit respecteren. Proximus lanceerde met Tuttimus een nieuwe abonnementsformule met verschillende extraatjes. Zo kan de klant een app aanduiden waarvan het mobiele dataverbruik niet aangerekend wordt. Daarbij is er keuze uit Facebook, WhatsApp, Snapchat, Twitter, Instagram of Pokémon Go.

Volgens De Croo zijn er vragen gerezen bij dat aanbod. Op Europees niveau zijn er vorig jaar immers strenge regels ingevoerd rond netneutraliteit. Dat concept bepaalt dat op het internet alle verkeer gelijk behandeld moet worden en er bijvoorbeeld geen voorrang gegeven mag worden aan bepaalde diensten.

— Lees verder bij datanews, 18/10/2016

Ons gedacht? Dit is een duidelijke schending van de netneutraliteit, waarbij gebruikers niet beperkt mogen worden in hun vrije keuze van internetdiensten. Het niet in rekening nemen van het verbruik van bepaalde apps – de zogenaamde zerorating – is een regelrechte aanfluiting van dat principe. Gebruikers die onbeperkt gebruik willen maken van andere apps zoals Pinterest, Vine of Tumblr worden daarmee oneerlijk behandeld en Proximus lokt bovendien zijn klanten richting de “bevriende” apps.

Onaanvaardbaar en het is ook wel opmerkelijk dat Proximus dit product zomaar mag lanceren en dat het BIPT pas in actie schiet als de Minister er even een vraag over stelt. Het is de wereld op zijn kop. Netneutraliteit kan je alleen garanderen als dit soort productaanpassingen vóór de lancering door de regulator wordt beoordeeld. Nu zal dit product wellicht maanden op de markt zijn vooraleer het BIPT zich uitspreekt over de wettelijkheid ervan. Hopelijk krijgt Proximus daarna een stevige boete. Maar het had dus anders gekund als het BIPT haar werk vooraf had gedaan.