Videotheek /// Black Mirror – tv-serie

De eerste afleveringen van Black Mirror dateren ondertussen al van 2011, maar deze Britse serie blijft van begin tot einde boeien. Zeker voor wie geboeid is door de schaduwkanten van de relatie tussen mens en technologie, is dit een must see. Elke aflevering staat dan wel op zich, met telkens ook een andere cast. Maar de rode draad doorheen de drie seizoenen is telkens weer de manier waarop technologie ons doen en laten en onze gedachten kan bepalen. Het is science fiction, maar dan van het soort waarbij je voortdurend ook moet denken aan wat er zich vandaag afspeelt. De toekomst loert om de hoek en als je Black Mirror mag geloven is die behoorlijk beangstigend.

In verschillende afleveringen komen ook thema’s als privacy, surveillance en beveiliging aan bod. In “The Entire History of You” krijgen mensen een chip ingeplant die alles opneemt wat ze zien en horen. Daardoor kunnen ze elk deeltje van hun leven terug afspelen, met als gevolg een aantal onaangename herontdekkingen. In “Be Right Back” bestelt een weduwe een robot lookalike van haar overleden man, die hem moet naspelen op basis van de berichten die hij op sociale media gepost heeft. “Nosedive” – een van de beste en meest besproken afleveringen – schetst een dystopia waar het leven van mensen bepaald wordt door hun rating. Mensen kennen elkaar een score toe en op basis daarvan krijgt iedereen meer of minder kansen en mogelijkheden. In “Shut Up and Dance” perst een hacker mensen af door hen hun geheimen te ontfutselen. Ze worden verplicht om een aantal opdrachten uit te voeren die steeds extremer en steeds schokkender worden.

“Hated in the Nation” – de laatste aflevering van het derde en (voorlopig?) laatste seizoen – verkent op een briljante manier de thema’s gegevensbeveiliging, robotica en online hate speech. Om de uitstervende bijenpopulatie te vervangen, heeft de overheid een ras van robotbijen laten ontwikkelen. Die bijen worden echter gehackt door een hacker die ze gebruikt om mensen te vermoorden die online bekritiseerd worden. De hacker was erin geslaagd om in het systeem binnen te dringen via een backdoor in de versleuteling die door de overheid opgelegd was. Klinkt herkenbaar? Nog niet, maar wie weet straks wel.

Het mag duidelijk zijn. Black Mirror is niet alleen knap gefilmd en geacteerd. De reeks is evenzeer food for thought.

Black Mirror (2011, 2014 en 2016) – Charlie Brooker
Volledig te bekijken op Netflix, sommige afleveringen met een klein beetje zoekwerk ook elders.