Lezen op zaterdag (29)

weekendbijlage3
De weekendbijlage van onze website waarin we de meest markante berichten van de afgelopen week (of weken) nog eens op een rijtje zetten. Met deze keer een driedelige reeks over online privacy in België en een brutale intimidatiepoging tegen onderzoeksjournalistiek.

“Bedrijven waar je nog nooit van gehoord hebt, leggen enorme databanken aan van persoonlijke gegevens. Je hebt geen idee wat er vervolgens mee gebeurt. Die gegevens kunnen verhandeld worden, of er kan een datalek optreden. Mocht de politie zoveel gegevens verzamelen over miljoenen mensen: niemand zou dat aanvaarden. Maar één keer die gegevens opgeslagen liggen bij bedrijven, kan de politie of een inlichtingendienst wel toegang eisen.”

Deze week beperken we ons tot één reeks artikels, verschenen op de nieuwssite Apache. Daar zijn twee goede redenen voor. Over de tweede verderop meer, maar de eerste is uiteraard het thema. Met zijn driedelige reeks over online privacy richt journalist Jan Walravens de schijnwerpers op de manier waarop bedrijven online met onze persoonsgegevens aan de haal gaan, wat ze ermee doen en waarom dat problematisch is. De Correspondent en anderen deden dat eerder ook al, maar deze keer ligt de nadruk eindelijk eens op België. Boeiende lectuur, zeker voor wie bekommerd is om zijn of haar privacy. Iets wat we allemaal zouden moeten zijn – zoals ook duidelijk blijkt uit het citaat waarmee we deze Lezen op zaterdag begonnen zijn. Veel leesplezier.

Inhoud heerst

Wie de volledige artikels wil lezen, moet zich wel even abonneren. Dat kan al vanaf 2 euro voor een dagpas. Maar je kan natuurlijk net zo goed een vollediger abonnement nemen. Je steunt er namelijk de steeds zeldzamer wordende onderzoeksjournalistiek mee. Apache heeft die steun meer dan nodig, zeker nu de nieuwssite twee dagvaardingen ontvangen heeft. De ex-kabinetschef van Bart De Wever en projectontwikkelaar Land Invest eisen samen niet minder dan 350.000 euro voor een artikelenreeks die licht wilde laten schijnen op een duistere vastgoeddeal. Een financiële strop rond de nek van de kleine groep journalisten en eigenlijk niets minder dan een brutale intimidatiepoging tegen de onafhankelijke journalistiek. Daarom: #iksteunapache.