Servers van VUB al in 2005 gehackt door NSA

link-iconTwee servers van de VUB en een van de RTBF staan op een lijst van servers die gehackt of ingezet zouden zijn door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. De lijst bevat honderden servers uit een vijftigtal landen. Het gaat vooral om servers uit Rusland, China, Pakistan, maar dus ook uit een aantal Europese landen. Het merendeel van de adressen op de lijst zijn gelinkt aan universiteiten, andere instellingen en overheidsagentschappen.

De lijst werd openbaar gemaakt door hackerscollectief Shadow Brokers. De data zelf zouden deel uitmaken van de 50 terabyte aan data die door ex-NSA-medewerker Harold Martin bij de NSA ontvreemd zouden zijn.

Op die lijst staan dus ook drie Belgische serveradressen. De RTBF bevestigt dat de server waarvan sprake al even niet meer gebruikt wordt. En de VUB liet aan Data News weten dat het probleem inmiddels opgelost is. “De hack vond in 2005 al plaats en we proberen nu te achterhalen wat er op de servers stond,” laat woordvoerder Sicco Wittermans van de VUB. Het is nog niet duidelijk tot wanneer de NSA heeft mee kunnen kijken met de universiteit. Het is ook niet duidelijk of de servers daadwerkelijk in het oog werden gehouden of dat ze gebruikt werden voor aanvallen op andere doelwitten.

— Bron: L’Echo en datanews, 4/11/2016