Bibliotheek /// Katleen Gabriels: Onlife (2016)

boek-katleen-gabriels-onlifeTrotse toekomstige ouders zetten de eerste echo van hun baby even later al op Facebook. Smartphones, selfies en apps kleuren onze dagelijkse woordenschat. Zelfs de dood maakt niet langer een onderscheid tussen online en offline. Indien je altijd herinnerd wilt worden, kun je nu al je digitale nalatenschap regelen.

De laatste generatie die nog een onderscheid kan maken tussen online en offline leeft vandaag. De huidige tieners en twintigers groeien onlife op. Dit boek van Katleen Gabriels is een wake-up call voor iedereen die denkt dat hij niets te verbergen heeft in de onlinewereld. De digitale revolutie zorgt voor een waaier aan mogelijkheden, informatie en kennis, maar stelt ook onze vrijheid, zelfstandigheid en waardigheid op de proef.

We worden niet enkel van bovenaf gecontroleerd, maar houden elkaar ook onderling in de gaten. Wat zijn de troeven en waar liggen de valkuilen in onze digitale wereld? Wat is nog persoonlijk en wat ligt te grabbel voor iedereen?

“Katleen Gabriels beschrijft op een indrukwekkende manier de impact van de nieuwe media op het dagelijks leven van miljarden mensen. Onlife is een belangrijk boek dat breed gelezen moet worden, niet in het minst door onze politieke beleidsvoerders.” — Prof. dr. Dirk Verhofstadt, docent media en ethiek UGent

“Onlife is een nuchter en verhelderend boek dat de mogelijkheden en keerzijdes van de digitalisering op een genuanceerde wijze blootlegt. Katleen Gabriels gaat verder dan het inmiddels bekende privacyverhaal en toont ons hoe fundamentele vrijheden uitgeheld dreigen te worden. Onlife schotelt ons confronterende vragen voor die we niet terzijde kunnen schuiven.” — Prof. dr. Caroline Pauwels, rector Vrije Universiteit Brussel

Katleen Gabriels: Onlife. Hoe de digitale wereld je leven bepaalt (Lannoo, 2016)