Bibliotheek /// Maurits Martijn & Dimitri Tokmetzis – Je hebt wél iets te verbergen (2016)

boek-tokmetzis-martijn-verbergenFacebook weet bij wie je gisteren op bezoek ging. De Belastingdienst zag hoe je er kwam. Apple hield bij hoe lang je er bleef. Samsung hoorde wat je er zei. En Google wist al dat je het van plan was.
In “Je hebt wél iets te verbergen” laten onderzoeksjournalisten Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis (De Correspondent) zien dat privacy het meest bedreigde mensenrecht van onze tijd is. Ze leggen bloot welke gegevens je allemaal weggeeft en aan wie. En, belangrijker nog: welke ingrijpende gevolgen dat heeft.

Al van bij het verschijnen is dit boek een klassieker, die eigenlijk meer verdient dan enkel een nederlandstalige editie. Zowel de inhoud als de manier waarop het boek geschreven is verdienen een internationaal publiek. Tokmetzis en Martijn weten op een uiterst leesbare en bevattelijke manier duidelijk te maken dat onze privacy in het gedrang is en dat dit over meer gaat dan enkel over privacy. Het gaat over onze rechten, onze vrijheden, zelfs over onze democratie.

Tal van voorbeelden wisselen af met achtergrond en duiding, wat er voor zorgt dat zowel de geïnteresseerde leek als de die-hard privacy-activist aan hun trekken komen. Voor die laatste is zeker het slothoofdstuk verplichte lectuur. Daarin gaan de auteurs te rade bij de milieubeweging. Hoe zet je immers een enorm probleem op de (politieke) agenda, wanneer dat door de overgrote meerderheid niet als een probleem gezien wordt. Daar heeft de milieubeweging ervaring mee en dus, dachten Tokmetzis en Martijn, kunnen privacy-activisten best daar eens hun oor te luisteren leggen en kijken wat van toepassing kan zijn om van de strijd voor onze data, onze privacy en onze vrijheden een hot item te maken.

Dit boek is verplichte lectuur voor iedereen.

Maurits Martijn & Dimitri Tokmetzis: Je hebt wél iets te verbergen: over het levensbelang van privacy (De Correspondent, 2016)