Videotheek /// Jakob Gottschau: Facebookistan

facebookistanAls Facebook een land was dan zou het online sociaal netwerk met meer dan anderhalf miljard gebruikers het dichtstbevolkte land ter wereld zijn. Maar Facebook is geen land. Facebook is een bedrijf. Een bedrijf dat persoonlijke gegevens opslaat op een schaal waar de Stasi en andere totalitaire inlichtingendiensten enkel van konden dromen. De eerste echt kritische documentaire over het fenomeen heet ‘Facebookistan’ en doet wat Facebook het minst graag heeft: onderzoeken hoe Zuckerbergs miljardenbedrijf regelmatig het recht op vrije meningsuiting en het recht op privacy met voeten treedt. De Deense regisseur Jakob Gottschau zocht mensen op die, soms om de meest obscure en absurde redenen, slachtoffer werden van Facebooks censuur en slaagde er zelfs in een van de censoren zelf te spreken. Met Gottschau heeft Denemarken zijn eigen Michael Moore te pakken.

Facebookistan
documentaire, 60 min., 2015
Regisseur: Jakob Gottschau
Officiële site