Driehonderd namen gelekt bij Bijzondere Belastinginspectie

link-iconRuim 300 namen van grote bedrijven, instellingen en toplui die miljoenen moeten betalen aan de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) zijn gelekt. Het gaat om verschillende Excell-bestanden die in handen kwamen van De Tijd. De bron is anoniem, maar de gegevens blijken na verschillende checks authentiek. Het gaat om honderden dossiers van de BBI, waarin belastingen zijn gevorderd in het jaar 2014. Het is de allereerste keer dat op zo’n grote schaal vertrouwelijke gegevens van de inspectie op de straatstenen belanden.

Onder de namen zijn grote buitenlandse bedrijven te vinden die in België constructies hebben opgezet om gebruik te maken van de notionele intrestaftrek en die volgens de BBI voor miljoenen euro’s te veel belastingaftrek hebben gekregen. Op de lijst prijken onder meer de Finse energiereus Fortum, oliegigant BP en de Zweedse industriële groep Atlas Copco. Andere grote bedrijven zijn kranenbedrijf Sarens, fitnessketen Healthcity België, AB InBev en het West-Vlaamse Unilin.

Opmerkelijke namen op de BBI-lijst zijn verder ook de VUB, Fonds Ophaling Batterijen (vzw Bebat), het Erasmus Ziekenhuis in Anderlecht (ULB), het Belgische laboratorium van tandpastagigant Colgate-Palmolive, de familie achter het failliete pretpark Ooit Tongeren en de gezochte Belgische diamantair Mozes König.

De Tijd voegt er verder nog aan toe dat de gelekte gegevens de bewering doorprikken dat de BBI elk jaar goede resultaten boekt in de strijd tegen belastingfraude.

lees hier het volledige artikel bij De Tijd