Bankensysteem SWIFT vaker succesvol gehackt dan eerder aangenomen

Bankensysteem SWIFT is het afgelopen jaar vaker succesvol gehackt dan eerder bekend was. Er is een “betekenisvolle” hoeveelheid aanvallen uitgevoerd op banken die met SWIFT werken, waarvan ongeveer een vijfde succesvol was. Dat zegt SWIFT bij monde van hoofd klantenbeveiliging Stephen Gilderdale tegen Reuters. “De dreiging is aanhoudend, flexibel, verfijnd – en gaat niet meer weg”, aldus Gilderdale.

Het is de eerste bevestiging van succesvolle cyberaanvallen waar SWIFT bij betrokken is sinds een aanval op de centrale bank van Bangladesh in februari. Welke banken verder getroffen zijn en hoeveel er is buitgemaakt, is niet duidelijk. Ook is niet duidelijk hoeveel een “betekenisvolle” hoeveelheid aanvallen precies is. SWIFT waarschuwde in een brief aan aangesloten banken dat de aanvalsmethoden steeds verfijnder worden. Een nieuwe aanvalsvorm maakt bijvoorbeeld gebruik van software die helpdesktechnici in staat stelt om op afstand een computer over te nemen, aldus SWIFT.

In oktober waarschuwde cyberbeveiligingsfirma Symantec nog dat er een tweede hackersgroep was die zich van die methode bediende. Nu blijkt dat dat er dus veel meer zijn. Het SWIFT-systeem is onmisbaar voor internationale transacties tussen banken. — bron: NU.nl