Bibliotheek /// Herbert Blankesteijn: Vertrouw ons nou maar (2016)

Een boek over onbegrensd vertrouwen in de technologie en over een groep experts die dat vertrouwen juist niet had.

Ruim tien jaar lang stemden we met een stemcomputer, maar inmiddels gebruiken we alweer tien jaar het rode potlood. In 2007 werd de stemcomputer afgeschaft, na een jaar van geruchtmakende acties door de groep Wij Vertrouwen Stemcomputers Niet, onder leiding van Rop Gonggrijp.

De stemcomputer zou het stemmen makkelijker en het tellen sneller en nauwkeuriger maken. Maar bij de invoering ervan werden een paar democratische principes vergeten, zoals de controleerbaarheid, de mogelijkheid de stemmen opnieuw te tellen en het stemgeheim. De invoering van de stemcomputer was een poging tot perfectionering van het democratisch proces, maar liep uit op een drama.

Voor Vertrouw ons nou maar interviewde Blankesteijn een groot aantal betrokkenen, zoals activisten, politici, stemcomputerfabrikanten en wetenschappers.

Herbert Blankesteijn: Vertrouw ons nou maar. Opkomst en ondergang van de stemcomputer
Boom uitgevers, Amsterdam, 2016 – 180 pagina’s – Paperback ISBN 9789089538512