Rejo Zenger over het belang van anonimiteit op het internet

Elk nadeel heb zijn voordeel. Niet alleen in het voetbal, maar evenzeer als het gaat over het belang van anonimiteit online. In de nasleep van de vermeende inbraak in de computersystemen van de Democratische Partij (volgens de Amerikaanse overheid door “de Russen”), kwam ook de Tor-server van Rejo Zenger in de spotlights te staan. Die zou namelijk één van de bijna duizend computers zijn die gebruikt werden voor de hack.

Rejo Zenger werkt bij digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom en maakte van de gelegenheid gebruik om nog eens haarfijn uit te leggen waarom anonimiteit onmisbaar is voor persoonlijke ontplooiing en onze democratische rechtstaat. En daardoor een broodnodige functionaliteit is van het internet. En waarom hij dus een deel van zijn privé-server open stelt voor gebruikers van het Tor-netwerk. Mooi om alles nog eens helder op een rijtje te lezen.

Anonimiteit is essentieel voor iedereen. Voor iemand die leeft in een dictatuur met beklemmende censuur en waarbij een ‘verkeerde’ Google zoekopdracht de dood kan betekenen. Voor de klokkenluider die anoniem een nieuwsredactie wil bereiken en bang is voor repercussies. Voor de politie, die zo onderzoek kan doen zonder meteen gezien te worden. Voor iemand die het niet vanzelfsprekend vindt dat de bank altijd kan zien of je vanuit huis of vanaf je werk aan het internetbankieren bent. En omdat die anonimiteit zo belangrijk is, en omdat het anonimiseringsnetwerk sterker wordt als er meer mensen aan meedoen, zie ik het als mijn verantwoordelijkheid om te helpen waar ik kan. Daarom doneer ik een deel van mijn privé-server als openbaar te gebruiken router. Zie het als een recht van overpad op mijn grond.

De aandacht voor het (mogelijke) misbruik van mijn server gaat voorbij aan een veel belangrijker probleem dat elk van ons raakt: de belabberde beveiliging van onze digitale infrastructuur. Aanvallen op IT infrastructuur zullen er altijd, of ze nu van de Russen komen en wellicht een hoog politiek gehalte hebben of van een crimineel die “slechts” jouw geld wil aftroggelen. Die aanvallen zullen er ook zijn als ik mijn server uitschakel of als het anonimiseringsnetwerk in zijn geheel niet meer zou werken. Het is daarom belangrijk dat we ons vooral richten op een goede bescherming tegen zulke aanvallen. Dat is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. De overheid moet die infrastructuur niet bewust kwetsbaar houden, bedrijven hebben een eigen verantwoordelijkheid en gebruikers kunnen zelf slimmere keuzes maken in de manier waarop ze met hun digitale identiteit omgaan.

Sterker nog: het uitzetten van mijn server zou contraproductief zijn. Als ik mijn server zou uitschakelen zou vooral het “goede” gebruik van het anoniem internet raken. Criminelen vinden wel een andere manier om anoniem hun aanval te doen: die hacken gewoon een andere computer van een onschuldige. Maar degene die het anonimiseringsnetwerk gebruikt om onder censuur uit te komen, loopt dan nog grotere risico’s. De klokkenluider zal nog meer moeite hebben zijn identiteit te beschermen. En jij hebt al helemaal geen kans meer om ongezien iets gevoeligs op te zoeken. Wie pleit voor het uitzetten van mijn Tor-node, pleit in feite voor het uitzetten van een broodnodig stuk functionaliteit van het internet. Dat is dus een kortzichtig idee.

Rejo Zenger

Zenger mocht ook op het NOS Journaal uitleggen wat Tor precies doet en waarom dat zo belangrijk is.