Beveiliging City 2 creëert onveilige situaties

Wie shoppingcenter City 2 binnenstapt, wordt gecontroleerd door een veiligheidsagent. In dat geval schuif je netjes aan voor de toegangscontrole. Tenzij je de ingang van de schoenwinkel neemt, letterlijk een meter verder. Daar is geen controle en wandel je rustig City 2 binnen. Een absurde situatie waarover Tristan Sanchez een Facebook-filmpje maakte dat plots viraal ging.

Op zich is dat geen nieuws natuurlijk. Veiligheidstheater zie je overal opduiken en je ziet het steeds meer. Wat echter wel opvalt, is de uitleg die de maker van het filmpje geeft als reden waarom hij het gemaakt heeft.

“Ik merk aan de reacties dat ik vaak verkeerd begrepen wordt. Veel mensen denken dat ik wilde aankaarten dat er te weinig veiligheidspersoneel ingezet wordt en dat we City 2 nog meer moeten beveiligen. Dat klopt niet. Ik vind net dat die controles aan de ingang – of aan sommige ingangen – moeten verdwijnen. Ze leiden tot een wachtrij, wat niet alleen vervelend is, maar ook op zich een onveilige situatie. Bovendien zijn ze weinig efficiënt. Wie terreur wil aanpakken, moet inzetten op straathoekwerk en opvoeding. Op preventie dus. Alleen zo kun je de situatie ontmijnen.”

Van dat soort argumenten, daar houden wij dus van.