Ethisch hacker Wouter Slotboom: ‘Wat mensen niet zien, vinden ze niet zo eng’

Datanews sprak met ethisch hacker Wouter Slotboom. Aanleiding is Het Grote Privacy Experiment dat De Correspondent op 11 januari organiseert in Gent. Die avond wil Slotboom verder experimenteren met onze kwetsbaarheid online. “Ik zal onder andere focussen op het internet of things. Onze wasmachine is aangesloten op het internet, onze koelkast doet weldra zelf boodschappen als ze leeg is, … Maar we focussen enkel op het gebruiksgemak, niet op de beveiliging, want die zit niet snor in het hele verhaal. Net zoals met de nauwelijks beveiligde camera’s waar heel het land mee volhangt.”

Het volledige interview kan je hier lezen. Hieronder alvast het antwoord van Slotboom op de vraag welke afweging een gebruiker best kan maken als hij of zij een app downloadt.

De eerste vraag die je je moet stellen als je een app downloadt: heeft hij alle rechten nodig die hij aan mij vraagt? Als een gps-app aan mij vraagt of hij mijn locatie mag kennen, is dat vrij logisch. Maar moet die echt toegang hebben tot mijn microfoon en foto’s. En dan komen we bij het verdienmodel: hoe verdienen de makers van de app of de website hun geld? Ik vind het geen probleem om op een site als Knack.be advertenties te zien, want in ruil krijg ik een stukje nieuws of een opiniestuk. Het zou veel minder ok zijn als ik jullie mijn contactgegevens zou moeten geven voor ik een stukje mocht lezen. Als je niet meteen een antwoord kan vinden op de vraag waar een internettoepassing geld aan verdient, zijn jouw gegevens vaak het product dat ze verhandelen.

Ethisch hacker Wouter Slotboom: ‘Wat mensen niet zien, vinden ze niet zo eng’