Privénummers van toppolitici en BV’s te achterhalen via Facebook

De privénummers van verschillende Belgische toppolitici en Bekende Vlamingen zijn te achterhalen via Facebook. Dat heeft de ethische hacker Inti De Ceukelaire onthuld. Volgens De Ceukelaire gaat het om een veiligheidslek bij Facebook. “Het gaat om nummers die gekoppeld zijn aan een profiel, maar die normaal niet openbaar zichbaar mogen zijn”, zo legt de ethische hacker vanochtend uit in Hautekiet op Radio 1. Het lukte De Ceukelaire onder meer om het gsm-nummer van Jan Jambon (N-VA) te achterhalen via Facebook. “Ik kon zijn nummer achterhalen via zijn account. Niet omgekeerd”, verduidelijkt hij. De Ceukelaire, die als ethisch hacker bedrijven wijst op privacyproblemen, heeft het veiligheidslek gemeld bij Facebook. Over enkele weken maakt De Ceukelaire meer informatie bekend. In tussentijd wil hij de politici in kwestie de kans geven hun persoonlijke informatie voldoende te beschermen. Ook wil hij Facebook alsnog de kans geven het lek te dichten. Voor wie zelf ongerust is, raadt De Ceukelaire aan zijn of haar gsm-nummer te verwijderen vanop Facebook. Het is ook niet zo dat iedereen het veiligheidslek kan vinden. “Het is een heel technisch verhaal”, zegt hij aan Data News.