Minister Gatz wil privacy tv-kijker beter beschermen

Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open VLD) wil samen met de federale ministers bekijken hoe de privacy van de tv-kijker beter beschermd kan worden. De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) waarschuwt in een rapport dat gegevens over iemands mediagebruik steeds meer worden ingezet voor gepersonaliseerde reclame.

De VRM geeft in zijn jaarlijkse rapport een duidelijke waarschuwing: “Door het gebruik van nieuwe technologieën geeft de consument al dan niet bewust veel persoonlijke informatie vrij. Die heeft potentieel een enorme waarde. De overheid moet waakzaam zijn over de manier waarop deze informatie wordt gebruikt.” Gatz vindt de waarschuwing terecht. “Ik wil kijken hoe we hier bijkomende stappen kunnen zetten”, reageert hij. Samen met de federale ministers die bevoegd zijn voor Privacy wil hij de consument beter beschermen. Mogelijk worden de taken van de VRM uitgebreid.

Eind vorig jaar kondigde Telenet aan dat het kabelbedrijf zou starten met een grote test met reclame op livetelevisie, afgestemd op kijk- of surfgedrag. Klanten konden toen zelf hun privacyniveau instellen. Eerder deze week kwam de Europese Commissie met een pakket aan nieuwe privacyregels. Van Europa mogen de gegevens die worden verzameld via bijvoorbeeld WhatsApp, Facebook Messenger of Gmail niet langer worden gebruikt voor reclameboodschappen op maat. Het gaat daarbij niet enkel om de inhoud van de boodschappen, maar ook om metadata als plaats en tijdstip. — bron: De Redactie