Brengt Trump met één handtekening onze privacy in gevaar?

De Amerikaanse president Donald Trump heeft bepaald dat de VS-privacywetgeving enkel van toepassing is voor gegevens van Amerikaanse staatsburgers. De Redactie vroeg zich af wat dat betekent voor onze data en persoonsgegevens op de servers van VS-bedrijven als Facebook of Google.

De Amerikaanse president heeft een erg drukke eerste werkweek achter de rug: Een beslissing die hij per presidentieel decreet heeft genomen, die nochtans belangrijk is voor onze privacy, is daardoor wat ondergesneeuwd geraakt. Trump heeft immers afgelopen week bepaald dat de VS-privacywetgeving enkel van toepassing is op Amerikaanse staatsburgers.

Niet onbelangrijk, want u en ik hebben in veel gevallen persoonlijke informatie op servers van Amerikaanse bedrijven staan. Denk maar aan de persoonsgegevens die u op uw Facebookprofiel heeft gezet, uw e-mails die u via Gmail van Google verstuurt of eventueel zelfs uw thuisadres of uw bankgegevens als u eens iets op de website van Amazon hebt gekocht. Gooit Trump met één handtekening al deze data en persoonsgegevens te grabbel?

Sinds juni is er een Privacyschild opgetrokken tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. Het akkoord moet de privacy van Europese burgers, en dus ook Belgen, garanderen. Ook al staan de gegevens in kwestie op de servers van Amerikaanse bedrijven. Critici vrezen overigens al langer dat dit akkoord niet voorkomt dat Amerikaanse inlichtingendiensten neuzen in de persoonsgegevens van Europese burgers.

Zo’n 1.700 Amerikaanse bedrijven maken intussen deel uit van het Privacyschild, waaronder technologiereuzen zoals Facebook, Google, Microsoft en Apple. Volgens de Europese Commissie wachten nog 700 andere bedrijven om toegevoegd te worden aan de lijst. Bovendien wordt op 1 februari een bijkomend akkoord dat dataverkeer tussen de EU en de VS regelt van kracht.

De vraag blijft natuurlijk of Trump met zijn decreet dat alles naar de prullenmand heeft verwezen. Strikt genomen volgens de Europese Commissie alvast niet. “Het privacyschild maakt geen rechtstreeks gebruik van de Amerikaanse privacywet waar sprake van is in het presidentiële decreet”, klinkt het in een persmededeling. Ook de overeenkomst die woensdag van kracht wordt zou niet in gevaar zijn.

Toch wordt hier en daar gevreesd dat Trump met zijn presidentieel decreet de ontmanteling van de privacyovereenkomsten tussen de VS en Europa heeft ingezet. Het punt van de Commissie is immers dat de Amerikaanse privacywetgeving niet rechtstreeks wordt toegepast, maar ook de wet die de omweg regelt (red. de judicial redress act) zou onder vuur liggen. Bevoegd Europees Commissaris Vera Jourova is in elk geval nog niet gerustgesteld. “Ik heb een herbevestiging van het Privacyschild nodig”, zegt ze aan EU Observer. Ze voegt eraan toe dat ze hierover een ontmoeting plant met de Amerikaanse minister van Handel Wilbur Ross en minister van Justitie Jeff Sessions. Beide ministers zijn overigens nog niet in functie, maar wachten op bevestiging van het Amerikaanse Congres.

— bron: De Redactie