Lezen op zaterdag (30): een rondje wereld

weekendbijlage3
De weekendbijlage van onze website waarin we de meest markante berichten van de afgelopen week (of weken) nog eens op een rijtje zetten. Met deze keer om te beginnen een kort rondje buitenland, daarna wat leestips en om te eindigen onze picks uit het vorige 33C3 congres.

Nederland – Bij de komende Tweede Kamerverkiezingen in maart wordt de uitslag volledig met de hand geteld. De software waarmee al acht jaar de uitslag wordt berekend wordt niet meer gebruikt. Het kabinet komt met het besluit nadat RTL Nieuws meldde dat het systeem waarmee in Nederland stemmen worden gesteld en de verkiezingsuitslag wordt berekend zo lek is als een mandje. Hackers zouden het kunnen overnemen en partijen meer of minder zetels geven. De kiesraad zou al sinds 2011 van kwetsbaarheden in de software geweten hebben.

Duitsland – De Duitse consumentenwaakhond VZBV heeft WhatsApp voor de rechter gedaagd. Reden voor de aanklacht is de datadeling die WhatsApp en Facebook onderling hebben. De VZBV heeft met name moeite met het feit dat telefoonnummers uit het telefoonboek van WhatsApp gebruikers worden gedeeld met Facebook. Ook wanneer de eigenaren van de betreffende nummers geen WhatsApp of Facebook hebben.

Oostenrijk – De Oostenrijkse regering wil de surveillance-maatregelen gevoelig uitbreiden. Dataretentie wordt heringevoerd, anonieme prepaid mobiele telefoons worden afgeschaft, camerabewaking (inclusief anpr) wordt uitgebreid en de regering wil politiediensten makkelijker toegang tot versleutelde communicatie geven.

Tsjechië – Onbekende aanvallers zijn er in geslaagd het e-mailaccount van de Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken en een niet nader genoemd aantal ambtenaren te hacken. Volgens experts ging het om een vrij geraffineerde aanval die waarschijnlijk door een staat is uitgevoerd en lijkt op de methode die ook bij de hack van de Amerikaanse Democratische Partij werd toegepast.

Kameroen – Miljoenen inwoners in bepaalde regio’s van Kameroen werden van het internet afgesloten, nadat Engelstalige Kameroeners protesteerden tegen de regering.
– meer over internet shutdowns: #KeepItOn

Interessante lectuur:

  • Observant #69 van Buro Jansen & Janssen met als thema het gebruik van digitale wapens (aka cyber weapons) door de Nederlandse politie. Centraal staan vier bedrijven: Hacking Team, Gamma Group, Providence en Kailax. De bedrijven belichten ieder een andere kant van het verhaal met betrekking tot digitale wapens, de geheimzinnige markt en de tussenhandel.
  • Your guide to Digital Defenders vs. Data Intruders – Privacy for kids! een uitgave (pdf) van EDRi die jongeren wil tonen wat privacy inhoudt en hen wil aanzetten hun privacy te beschermen. Volgens de makers gericht op 10 tot 14-jarigen, maar we zijn er zeker van dat dit ook voor veel volwassenen boeiende lectuur is.
  • Nog bij EDRi een zesdelige artikelenreeks Your privacy, security and freedom online are in danger. Eigenlijk zevendelig want de reeks eindigt met How to claim them back.

Terugblik

We hadden nog niet de tijd gevonden om de 33ste editie van het CCC-congres (eind december in Hamburg) in de kijker te zetten. Laat staan dat we alle video’s al bekeken zouden hebben. We kunnen ze u nochtans ten zeerste aanbevelen. Je kan ze hier allemaal van de website van de CCC zelf halen en rustig thuis bekijken. Maar als we er een paar mogen tippen, vanuit het perspectief van datapanik, dan misschien wel deze (met onze excuses voor al die andere minstens even interessante lezingen en workshops):

En zo kunnen we nog even doorgaan. Veel kijkplezier …

Geïnteresseerd in meer nieuws? Hou onze website in de gaten of lees The PGZ daily.