Website legt elk Facebookprofiel volledig bloot

Ethisch hacker Inti De Ceukelaire heeft een nieuw tooltje klaar. Zijn Facebook scanner maakt het mogelijk om het profiel van iemand waar u niet eens vriend mee bent volledig te bekijken. En op die manier komt u griezelig veel te weten. Wie op stalkscan.com iemands profiel invoert krijgt onmiddellijk de mogelijkheid om bijvoorbeeld alle foto’s te zien waarin iemand getagd is, zelfs al is die persoon niet bevriend met u. Voorts kan u ook zien welke foto’s, video’s of statussen iemand leuk heeft gevonden. Zelfs geheime groepen waar u lid van bent, ontsnappen niet aan de aandacht van de Facebook scanner.

De ethische hacker maakt voor zijn website gebruik van Graph Search, een tool die Facebook in 2013 aanvankelijk voor iedereen lanceerde, maar al snel terug inperkte omwille van privacy problemen. Die functie werd volgens De Ceukelaire echter nooit helemaal verwijderd. “Mijn tool genereert voor elke situatie de juiste link en stuurt de gebruikers vervolgens door naar het juiste verborgen stukje Facebook. En dat is perfect legaal”, aldus De Ceukelaire.

De website is heus niet bedoeld als stunt. “Ik wil mensen ook sensibiliseren. Er zijn al duizenden blogstukken geschreven over de slechte relatie tussen Facebook en privacy. Maar we leven nu in 2017. Hoog tijd dus om de mensen met hun neus op de feiten te drukken.”

Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open Vld) reageert op de tool van de Ceukelaire door de Privacycommissie te vragen na te gaan of Facebook de privacywetgeving wel volgt en de gegevens van zijn gebruikers wel voldoende beschermt. — bron: Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws

stalkscan.com