Een nieuwe dag, een nieuwe aanslag op je privacy. Welkom in 2017

Matthias Dobbelaere-Welvaert (deJuristen) schreef voor datanews een heerlijke opiniebijdrage over de manier waarop onze angst voor terreur zonder enige politieke schroom misbruikt wordt om dag bij dag, keer op keer, vrijheid en privacy van de burger af te bouwen.

Onder het mom van terreurdreiging en veiligheid wordt de laatste maanden de ene stompzinnige maatregel achter de andere genomen. Veiligheidsdiensten hebben de beste tijd van hun leven. Waar vroeger de democratische organismen hard weerwerk boden, durft nu vrijwel niemand meer in te gaan tegen de machtsontplooiing die zich achter de schermen voltrekt. Er zijn maar weinig politieke punten te scoren door in te zetten op ‘minder veiligheid’, al zou dat ook ‘meer privacy’ betekenen.

Zijn conclusie laat aan duidelijkheid niets te wensen over.

Meer gegevens leidt niet tot een grotere veiligheid. Als je een speld in een hooiberg zoekt, ga je de hooiberg niet groter, maar wel kleiner maken. Meer gegevens leidt alleen tot meer macht. Vandaag is die macht in handen van een relatief goed werkend democratisch rechtssysteem, maar zoals we zien in de VS en andere staten is privacy een evolutief begrip dat snel aan de kant kan worden gezet. En terwijl we in slaap gesust worden met loze beloftes voor een veilige straat in de wijk en bedenkelijke garanties rond het beschermen van de data, laten we dan vooral niet vergeten dat we hier zelf collectief voor gekozen hebben als het binnen een aantal jaar onvermijdelijk misloopt. Is het niet door een corrupte overheid, dan is het wel via een hacker(scollectief), een lek bij de overheid of stomweg amateurisme in de beveiliging. Het is nu, meer dan ooit, tijd om de politiek hierover uit te dagen. Binnenkort is het immers vergeefse moeite.

Een nieuwe dag, een nieuwe aanslag op je privacy. Welkom in 2017