Wat als een Amerikaanse douanier je telefoon wil inkijken?

New York Times sprak met advocaten over wat douaniers in Amerikaanse luchthavens wél en niet mogen doen. Business Insider maakte een overzichtje, voor als je zelf binnenkort naar The States vliegt.

Is het legaal?
Douaniers hebben, in tegenstelling tot gewone Amerikaanse politieagenten, de officiële goedkeuring om grenscontroles uit te voeren. Om die reden mag iemand je tas controleren zonder dat daar een rechter aan te pas hoeft te komen. Sinds een tijdje vallen onder deze afspraak óók digitale apparaten. Activisten vinden dat overigens onzin, omdat er volgens hen een wereld van verschil zit tussen een tas of een telefoon. Niet alleen staan er op een telefoon vaak persoonlijke foto’s of berichten, ook geef je de gegevens van anderen vrij. Die helemaal geen weet hebben van dat jij dit doet.

Mag zo’n douanier zomaar je telefoon doorzoeken?
Nee. Maar Joost mag weten wat je op de nek haalt wanneer je weigert mee te werken. Aan jou als reiziger de keuze hoeveel gedoe je wil krijgen aan de Amerikaanse grens. In het ergste geval moet je het apparaat inleveren en mag je het land niet in. Douaniers mogen het apparaat invorderen, waarna je het pas weken later terugkrijgt. Daarbij kan de douane ook die op je apparaat staan, kopiëren. Volgens het huidige beleid moet deze data overigens wel zo snel mogelijk verwijderd worden als ze niet waardevol blijken.

Wat kun je doen?
Er zijn een paar dingen die je kunt doen. Allereerst kun je een goedkope, prepaid telefoon kopen die je later weggooit. Je kunt ervoor zorgen dat je zo min mogelijk data op je telefoon hebt staan óf de data versleutelen. Of misschien vind je het geen probleem wanneer de Amerikaanse douaniers je telefoon inzien. Mocht je het verzoek krijgen om je telefoon te ontgrendelen, dan raden Amerikaanse advocaten aan om naar een advocaat te vragen. Simpelweg omdat een douanier niet zonder reden je telefoon mag doorzoeken. Al is dat niet écht een optie, volgens Haisam Elsharkawi, een Amerikaanse verkoper. “Ik opende de deur naar de hel toen ik om een advocaat vroeg”, zo vertelt hij aan New York Times. Hij kreeg direct de vraag of hij iets te verbergen had en of hij een crimineel was. Nadat hij uiteindelijk zijn telefoon gaf, werd de Amerikaan vrijwel direct vrijgelaten. Ondertussen was zijn vlucht allang vertrokken en naar zijn geld kon hij fluiten.

 — lees verder bij Business Insider