Wie wordt er beter van de slimme meter?

Wie wordt er straks beter van de slimme meter? Volgens Test-Aankoop vooral de netbeheerders en elektriciteitsleveranciers. En de consument? Die dreigt tweemaal het gelag te betalen.

Adviesbureau Brattle Group berekende dat de slimme meters de Europese energiesector 53 miljard kunnen opleveren. “Slimme meters bieden vooral voordelen voor de netbeheerders, die zo minder personeel en voertuigen nodig hebben omdat meterstanden automatisch opgenomen kunnen worden en meters op afstand geopend of afgesloten kunnen worden”, zegt Jordi Van Paemel van Test-Aankoop. “Ook voor energieleveranciers zijn er een aantal voordelen. Er moeten minder klachten worden behandeld en ze kunnen variabele tariefplannen op de markt brengen die afhankelijk zijn van de verbruikersperiode. Maar studies bewijzen dat voor gebruikers het besparingspotentieel voor doorsnee gezinnen beperkt tot onbestaande is.”

Uit cijfers in Nederland, waar al een kwart van de huishoudens een digitale meter heeft, blijkt dat die energiebesparing voor een gemiddeld gezin amper 1 procent bedraagt. Volgens het rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving komt dat omdat in Nederland een display voor de huiskamer ontbreekt. Ook België kiest daar niet voor. “Volgens de informatie die we vandaag hebben, zal de consument moeten bijbetalen indien hij extra toepassingen wenst aan de eenvoudige digitale meter”, zegt Van Paemel. “De eenvoudige basisversie die nu wordt voorgesteld heeft geen toegevoegde waarde.”

Test-Aankoop vreest dat ook de kosten van de meter zelf in de nek van de consument zullen worden geschoven via de nettarieven. Uit een analyse van de Europese Commissie werden de kosten van de Vlaamse uitrol geschat op 1,9 miljard euro. “In Italië, Nederland en Frankrijk bleken de kosten van de uitrol flink onderschat. Test-Aaankoop dringt er daarom op aan dat de consument, net als in Nederland, moet kunnen kiezen of hij een slimme meter wil of niet.”

De consumentenorganisatie wijst ook op een privacy probleem. Via de slimme meters krijgen netbeheerders en energieleveranciers zeer gedetailleerde informatie over uw energieverbruik. “Het is absoluut noodzakelijk dat daar duidelijke regels over komen en dat netbeheerders enkel informatie krijgen die nodig is voor de facturatie van gegevens.” — lees verder bij Belang van Limburg