Videotheek /// Sonia Kennebeck: National Bird (2016)

Drie Amerikaanse veteranen die in verschillende hoedanigheden meededen aan drone-aanvallen in het Midden-Oosten, manifesteren zich nu als klokkenluiders. Uit hun verhalen blijkt dat het geen toeval is dat er zoveel burgerdoden vallen bij aanvallen met onbemande vliegtuigen; zo weldoordacht en precies als president Obama beweert, zijn die in werkelijkheid niet. De film gaat ook over de persoonlijke gevolgen voor de veteranen. Zo heeft Heather last van een posttraumatische stressstoornis, is Daniel een activist geworden die bang is dat hij wegens landverraad wordt opgepakt en zit Lisa vol schuldgevoelens tegenover haar slachtoffers. Zij reist zelfs naar Afghanistan om familieleden te ontmoeten van mensen die door een drone zijn gedood. Zo laten de makers de gevolgen zien van een afstandelijke, anonieme handeling door een militair die ergens in de Verenigde Staten achter een scherm zit. Een schriftelijke weergave van het radioverkeer tussen militairen reconstrueert op indringende wijze een dodelijke aanval op een groep mensen die achteraf ongevaarlijk bleken te zijn. Dronebeelden uit Afghanistan worden afgewisseld met luchtbeelden van Amerikaanse straten, wat de willekeur van de aanvallen onderstreept.

National Bird
Regie: Sonia Kennebeck
Verenigde Staten, Duitsland, 2016, 92 min.