Tim Berners-Lee: “Constant toezicht gaat te ver”

“Het huidige business model voor vele websites biedt gratis diensten en inhoud in ruil voor persoonlijke gegevens. Velen van ons gaan hier mee akkoord – vaak door het accepteren van lange en verwarrende voorwaarden – maar fundamenteel vinden we het niet erg dat er een beetje informatie wordt verzameld in ruil voor gratis diensten.” Maar … “Onze gegevens worden vastgehouden in particuliere silo’s, uit ons zicht. We hebben er geen controle meer over. We verliezen de vrijheid met wie en wanneer we deze informatie delen. Bovendien hebben we vaak geen enkele manier om deze bedrijven te zeggen welke informative we liever wel of niet delen. De terms and conditions zijn te nemen of te laten.”

“Door samenwerking of dwang kijken overheden via deze bedrijven steeds mee met elke stap die we online zetten. Vervolgens stemmen overheden extreme wetten die onze rechten op privacy schenden. In autoritaire regimes ziet men snel welke schade kan worden aangericht: bloggers worden gearresteerd of gedood, politieke tegenstanders bespioneerd.” Ook Westerse overheden worden niet gespaard in de open brief. “Het constante toezicht gaat te ver. Het creëert een drempel voor de vrijheid van meningsuiting en weerhoudt gebruikers van het web om belangrijke onderwerpen als sexualiteit, gezondheid of religie te onderzoeken.”

Internet-pionier Tim Berners-Lee spreekt zich in een open brief uit over drie verontrustende trends die volgens hem de openheid van het web bedreigen. Een eerste is het verlies aan controle over onze data die massaal door bedrijven worden verzameld; een tweede het constante toezicht van overheden. — lees verder bij datanews

Web Foundation: Three challenges for the web, according to its inventor