Colruyt weet alles over klant dankzij nieuwe klantenkaart

Colruyt lanceert begin april een nieuwe klantenkaart voor al zijn winkelformules en webshops: de Xtra-klantenkaart, die later ook een betaalinstrument zal worden. De nieuwe kaart vervangt de bestaande kaarten van Colruyt, OKay, Bio-Planet en Dreambaby en zal ook gebruikt kunnen worden bij Dreamland, de Spar-winkels en de tankstations van Dats24. De kaart is gekoppeld aan een online profiel, dat ook zal dienen om aan te melden op de webshops van de groep. Colruyt heeft ook plannen om van de Xtra-kaart een betaalkaart te maken. — bron: De Standaard

Het refreintje klinkt ondertussen bekend: “Dankzij de verzamelde data kan Colruyt zijn aanbod nog beter afstemmen op de interesses en noden van de klant.”

Dat Colruyt straks over een schat aan gegevens beschikt? Geen probleem, toch?

Door de klantenkaarten te bundelen harkt Colruyt een schat aan klanteninformatie bijeen. Het bedrijf lijkt goed te beseffen dat dit privacyvragen kan oproepen. “We zijn daar heel transparant over. De klant blijft meester over zijn gegevens. Op elk moment kan hij ze aanpassen of verwijderen. De persoonsgegevens en de transactiegegevens (wat een klant koopt) worden door verschillende diensten beheerd. Bovendien zullen we de gegevens nooit vercommercialiseren.”

Nu ja, zeker hier geldt never say never. Wie weet er hoe de situatie binnen 5 of binnen 10 jaar zal zijn? Niemand, ook Colruyt niet, kan garanties voor de toekomst bieden. Het enige wat we zeker weten is dat de databerg maar blijft groeien.