Lezen op zaterdag (34)

De weekendbijlage van onze website waarin we een paar markante berichten van de afgelopen week of weken nog eens op een rijtje zetten. Zomaar lukraak her en der van het wereldwijde web geplukt, om u een plezier te doen …
Heb je meer suggesties? Voeg ze hieronder toe in de comments.

Eén must read …

 • De boodschap die de Egyptische blogger en activist Alaa Abd El-Fattah vanuit de Tora gevangenis naar RightsCon stuurde. Abd El-Fattah zit een celstraf van vijf jaar uit voor het “organiseren zonder toelating van een demonstratie” waarin de militaire rechtbanken werd aangeklaagd. Van zijn vier aanbevelingen in de open brief willen we er eentje extra benadrukken (maar lees zeker ook de andere drie).“Assert your right to be a creator not a consumer: we love this tech because it allows us to be the performers in our own spectacle, the story-tellers in our own narrative and the philosophers of our own discourse.”

En vervolgens de lange lijst …

 • Bij De Correspondent kon je lezen hoe met Europees subsidiegeld ontwikkelde surveillancesoftware in handen kwam van een bedrijf in de Verenigde Arabische Emiraten met nauwe banden met de regering.
 • De spyware van het Italiaanse bedrijf HackingTeam die in 2015 bij het bedrijf werd gestolen en online verscheen is door een groep cyberspionnen gebruikt om internetgebruikers aan te vallen.
 • De Amerikaanse douane doorzoekt steeds meer laptops, smartphones en andere elektronische apparaten van reizigers die het land in willen. De afgelopen zes maanden werden 15.000 apparaten doorzocht.
 • Inloggen op je telefoon met enkel je vingerafdrukken blijkt helemaal niet zo veilig als beweerd wordt.
 • Racistische en sexistische robots? Uit recent onderzoek blijkt dat artificiële intelligentie diepgewortelde racistische en gendervooroordelen oppikt wanneer het uit tekst leert.
 • Het treinstation Berlin Südkreuz mag later dit jaar een test met biometrische gezichtsherkenning uitvoeren. Een aantal beveiligingscamera’s op het station zal automatisch de gezichten van reizigers met die uit een database vergelijken. De analyse van Netzpolitik kan je hier lezen. Hun conclusie: het wordt steeds moeilijker om je in de openbare ruimte anoniem te verplaatsen.
 • Tesla maakt graag gebruik van jouw data om te tonen dat een ongeluk niet de schuld was van de fabrikant, maar weigert de toegang tot diezelfde data als de eigenaar van een wagen er gebruik van wil maken.
 • Meer dan een sms is er niet nodig om de controle van een peperdure Aga oven over te nemen.
 • In de Verenigde Staten werd de eigenaar van een “slimme” garagedeur door de fabrikant afgesloten nadat hij een negatieve recensie geplaatst had.
 • Uit tests blijkt dat gratis gezondheidsapps de privacy van gebruikers onvoldoende beschermen. De meeste apps blijken onder meer allerlei permissies te vragen die niet nodig zijn, allerlei gegevens met aanbieders en adverteerders uit te wisselen en gegevens onbeveiligd uit te wisselen.
 • Helemaal onderin hetzelfde artikel staat dan weer het goede nieuws. AV-Test wil in de toekomst privacyvriendelijke apps van een privacylogo voorzien.

In België …

 • Belgische bedrijven en particulieren zijn in 2016 voor 3 miljoen euro via internet opgelicht.
 • De politie waarschuwt voor een oplichtingstruc met de digipass, waarbij oplichters bankcodes proberen te achterhalen. Zodra de oplichters de codes hebben bemachtigd, kunnen ze geld van de rekening van het slachtoffer halen.
 • Bijna een op de vijf handelaars verspreidt via het internet beelden van criminele feiten die zich in hun zaak hebben afgespeeld, een verdubbeling tegenover vorig jaar.
 • SP.A-politica Katia Segers klaagt het privacybeleid van VRT NU aan. Op die website kan je alle VRT-programma’s herbekijken. Alleen moet je je daarvoor wel registreren met geboortedatum, woonplaats en co, wat op zich al eigenaardig is. Maar wil je dat die data niet voor direct marketing gebruikt worden, dan wordt het helemaal een soep. Je komt terecht op een website van derden waar geen kat haar jongen nog terug vindt. De klacht is daarom meer dan terecht. Segers: “De huidige gang van zaken impliceert dat wie het aanbod van de VRT online wil bekijken, daarvoor betaalt met zijn persoonsgegevens.” – ook via De Standaard (abo only) of klik hieronder

In de rest van de wereld …

 • In Rusland werd een satirische prent die Poetin afbeeldt als een dragqueen op een lijst met extremistische materialen geplaatst. Het beeld werd vier jaar geleden verspreid als reactie op een wet die homosexuele propaganda strafbaar maakte.
 • In Australië is half april een fel gecontesteerde dataretentiewet in voege getreden.
 • Een nieuwe wet geeft de inlichtingendiensten in Nieuw-Zeeland uitgebreide bevoegdheden om onder meer haar eigen burgers te bespioneren.

Een paar tips

 • De Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens heeft een simpel en helder stappenplan gepubliceerd dat organisaties kan helpen in voorbereiding op de nieuwe Europese privacywetgeving die vanaf 25 mei 2018 in voege treedt.
 • In vier klikken naar meer privacy binnen Facebook (hoewel het raar blijft om de woorden Facebook en privacy binnen één zin te gebruiken).

En tot slot …

 • Dit moet zowat het grappigste nieuws van de afgelopen weken zijn. Fastfoodketen Burger King heeft in de Verenigde Staten een televisiereclame uitgezonden die opzettelijk de stemassistent van Google activeerde.
 • En dit moet dan weer het dieptepunt zijn (hoewel sommigen er ook wel een cynisch soort humor in zullen zien). De Amerikaanse ambassade weigerde een Britse baby van drie maanden een visum te geven uit vrees voor terrorisme. Bleek dat de grootvader een foutje gemaakt had bij het invullen van de ESTA-immigratieformulieren. Kan gebeuren, maar toch werd de baby van 3 maanden opgeroepen om naar de ambassade in Londen te komen voor een ondervraging.