Chinese DNA-database dreiging voor privacy

De Chinese politie verzamelt DNA van mensen voor een nationale database, zonder toezicht, transparantie en privacy-garanties. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW). In veel delen van het land verplicht de politie individuen DNA af te staan, ook als ze nooit veroordeeld zijn geweest of niet verdacht worden van een misdrijf. Er wordt ook DNA afgenomen bij kwetsbare groepen zoals migranten, dissidenten en de Oeigoerse minderheid in het land.  “Het verzamelen van DNA door de politie kan legitiem zijn bij onderzoek naar criminele zaken, maar alleen als de privacy van mensen voldoende gewaarborgd is”, zegt Sophie Richardson, China-directeur bij HRW. “Zo lang dat niet het geval is in China, moet het massale verzamelen van DNA en de uitbreiding van databanken stoppen.” — lees verder bij datanews