Unizo en NSZ halen uit naar Privacycommissie

Zowel werkgeversorganisatie Unizo als zelfstandigenorganisatie NSZ reageren fel op de vraag van de Privacycommissie naar meer bevoegdheden. NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws vindt het niet kunnen dat de Privacycommissie zomaar bij bedrijven zou kunnen binnenvallen en inbeslagnames zou mogen verrichten. “Sowieso moet eerst de complexe reglementering omgezet worden in gedragscodes op maat van micro-ondernemingen en kmo’s. Die zijn immers geen multinationals in zakdoekformaat. Het is weinig gepast om eerst te spreken over controles, terwijl de ondernemers de spelregels nog niet kennen.” Werkgeversorganisatie Unizo is evenmin te spreken over de vraag van de Privacycommissie. “Beginnen zwaaien met sancties voor het niet naleven van regels die nog niet in voege en zeker nog niet gekend zijn is ongehoord en onaanvaardbaar.” Maar de Privacycommissie nuanceert: “We stuurden net een geruststellend bericht uit. We willen benadrukken dat de boetes er enkel zijn voor de slechte leerlingen van de klas. We zijn in alle eerlijkheid nauwelijks geïnteresseerd in de KMO’s;  des te meer in de grote bedrijven en organisaties, meestal internationaal georganiseerd. Het is zeer bewust dat we Facebook aanpakken in plaats van de bakker om de hoek.”Opmerkelijk is wel dat volgens Unizo 84 procent van de ondernemingen niet op de hoogte is van de privacyregels waaraan ze vanaf 25 mei volgend jaar moeten voldoen.  — lees  verder bij De Standaard