Versleutel je bestanden met Cryptomator

Zelf werken we al een tijdje met Cryptomator, een tool waarmee je bestanden, mappen, een usb-stick, enz. kan versleutelen. Tot grote tevredenheid. Sterke versleuteling (256bit AES), makkelijk in gebruik, vereist geen registratie én is open source en gratis (“pay what you want”). Iedereen kan het instellen én het werkt op elk apparaat. Meer moet dat niet zijn om een tool bovenaan ons lijstje privacy tools te plaatsen. Het werkt bovendien even goed en makkelijk met clouddiensten als Dropbox, Google Drive en co. Daar werd de tool overigens oorspronkelijk voor ontwikkeld.

Cryptomator werkt met een extra beveiligingslaag aan “client side”. Alles gebeurt met andere woorden lokaal op jouw computer, smartphone of tablet. Zodra je iets bewaart in de kluis van Cryptomator, krijgen je bestanden eerst een speciale behandeling. Ze worden onleesbaar gemaakt met extra encryptie voordat ze in de cloud belanden. Zelfs de namen van bestanden en mappen zijn niet te herleiden. Als je een map die door Cryptomator is behandeld, opent in bijvoorbeeld Windows Verkenner, is hier niets uit op te maken en zie je alleen maar ‘rommelbestanden’. De bestanden blijven ook onleesbaar zolang je de kluis niet ontgrendelt met je wachtwoord in Cryptomator.

Om te illustreren hoe simpel en degelijk Cryptomator werkt, kan je eens een kijkje nemen bij ComputerTotaal. Daar wordt in detail uit de doeken gedaan hoe je Cryptomator kan gebruiken in combinatie met Windows en Dropbox. Maar het werkt op elk besturingssysteem en met alle clouddiensten op dezelfde manier. Slechts één klein caveat: de android-app is voorlopig nog in beta-versie. Maar laat dat je er niet van weerhouden. Wie bestanden wil versleutelen, is bij Cryptomator aan het juiste adres.