Nieuwe malware richt zich op elektriciteitsnet

Securityresearchers hebben een malware gevonden die zich specifiek richt op het lamleggen van elektriciteitsnetwerken. De malware krijgt de naam Industroyer of Crashoverride mee, en zou verantwoordelijk zijn voor een elektriciteitspanne in Oekraïne. Volgens antivirusbouwer ESET kan de nieuwe malware wel eens een dreiging zijn van het niveau van Stuxnet.  De malware is opvallend omdat ze niet, zoals vaker, Unix- of Windows-systemen aanvalt, maar specifiek gefocust is op industriële processen. Volgens de onderzoekers kan ze schade aanbrengen aan elektrische infrastructuur, maar kan ze ook vrij makkelijk worden aangepast om andere types van kritieke infrastructuur binnen te dringen, zoals water en gas. Industroyer zou in staat zijn om bijvoorbeeld de controle over schakelaars en hoofdzekeringen van een elektriciteitssysteem over te nemen. — lees verder bij datanews