Scholen worden beveiligde burchten

Cameraschilden, alarmsystemen en elektronische deuren: scholen worden steeds meer beveiligde burchten. Het Nieuwsblad nam de proef op de som en contacteerde enkele scholen.

Twintig camera’s hangen er in en rond het Scheppersinstituut in Wetteren. Ze schieten constant beelden van wie naar binnen en buiten gaat. “Alle toegangspoorten zijn bewaakt”, zegt directeur Armand De Lepeleire. “Ook op vitale plaatsen in het schoolgebouw hangen camera’s, zoals het lokaal van de boekhouding.” Het is een stap die een heleboel scholen nemen. Bijna elke school die we belden, heeft op zijn minst enkele camera’s hangen.

Beveiligingsbedrijf Securitas telt honderd scholen onder zijn klanten, ook hogescholen en universiteiten. Voor camerabewaking, een alarmsysteem of een combinatie van beide. De beelden worden 24/7 in de gaten gehouden in de centrale control room. “Het is sowieso een groeiende trend bij kmo’s en op de residentiële markt”, zegt woordvoerder Koen Colpaert. “en dus ook bij scholen en het hoger onderwijs.” — lees verder bij Het Nieuwsblad