Datakamp op de Gentse Feesten ontfutselt uw gegevens

Gratis toegang? Dan word je op toilet gefilmd

Een verwerkelijking van het internet, dat wil Datakamp zijn. Met spam en segregatie tussen gratis- en betalende gebruikers. En waar alles te koop is met een flinke dosis privacy. ‘Confronterend hoe mensen hun data afgeven aan een man in een labjas.’

De Standaard ging tijdens de Gentse Feesten langs bij vzw Cirq. Die mikken met datakamp op een maatschappij die argeloos haar privacy prijsgeeft op het ­internet.

‘70 procent van de bezoekers geeft zonder verpinken al zijn ­data prijs: e-mail, gsm-nummer, Facebook-account’, zegt Vuijlsteke. ‘Het verbaast mij echt. Ze stellen geen vragen en klikken gewoon oké op een disclaimer die ze niet gelezen hebben. Wie het niet meteen aan de praat krijgt, geeft zijn gsm zelfs aan mij, een wildvreemde in een labjas. Ik mag dan in hun mailbox neuzen om het te fixen.’

‘Het is confronterend dat mensen daar geen halve seconde over ­nadenken. Wat we hier doen is volstrekt legaal, maar ook bijna phishing. Ik ben ervan overtuigd dat we aan het eind van de dag ­iedereens wachtwoord hebben als we mensen hier op een valse Facebook-pagina laten inloggen.’

Lees hier het volledige verslag (enkel voor abonnees, of hier in pdf).

Datakamp – “Welkom in onze perfecte samenleving!” – nog elke dag van de Gentse Feesten van 15 uur tot middernacht, in de Willem De Beersteeg.

1 REACTIE

  1. Heel zwakjes is alles wat ik wil/kan zeggen! Ik werd zowaar ingelogd met een niet bestaande facebook account. Ook de activiteiten waren allesbehalve interessant.

Reacties zijn gesloten.