Wat met je data op Tomorrowland?

Wie naar Tomorrowland gaat wordt gecontroleerd door de politie. Maar ook het festival zelf weet exact wie u bent, waar u staat en hoeveel geld u uitgeeft. Die data kan uitgebreid worden gebruikt om u in detail te profileren. Cain Ransbottyn schetst in een long read voor datanews hoe Tomorrowland de privacy schendt. Niet alleen van de achtendertig niet-toegelaten tickethouders, maar van elke bezoeker van Tomorrowland. En die schending gaat niet alleen uit van de politie die alle bezoekers door haar databank haalt, maar even goed van Tomorrowland zelf. Een paar quotes:

Als organisatie is Tomorrowland zich bijzonder bewust van het nut van data. Wie komt, waar gaat hij naartoe, wat eet hij, wat drinkt hij en hoeveel geld spendeert hij? Wie heeft het antwoord op die vragen? Het datateam van Tomorrowland. Uw persoonlijke bracelet met ‘pearls’, de betalingseenheid die op het festival gebruikt wordt, fungeert als betalingsmiddel én traceermiddel. En dat dankzij RFID-tags oftewel Radio-Frequency Identification. Toegegeven, het cashless-systeem is interessant voor festivals. Het werkt efficiënt aan de bar en diefstal wordt vermeden. Maar dat is slechts een drogreden. De hoofdreden om een cashless-systeem op poten te zetten, is profiling en user tracking!

Hoe je het ook draait of keert: er bestaat niet zoiets als anoniem rondlopen op TML

Ik kijk dan uit naar de privacy-by-design vereiste uit de GDPR en de implementatie door Tomorrowland om me de kans te geven een opt-out te doen van het combineren van mijn gegevens en mijn gegevens alleen anoniem te gaan gebruiken.

… iets wat ons allemaal aanbelangt: ons meest intieme recht en dat zonder digitale stalking van bedrijven die per definitie gedreven zijn door geld. Dus in deze is er duidelijk something rotten in the state of Tomorrowland.

Zo’n bracelet (gelinkt aan je identiteitsbewijs trouwens) is dus een mes dat aan twee kanten snijdt: handig, maar misschien ook de reden waarom u de volgende keer net iets minder ‘gewenst’ bent. Bijvoorbeeld omdat uw centen niet voldoende gerold hebben?

Wat als Tomorrowland alles met je data en privacy zou mogen doen? Of doen ze dat al?