Privacyklacht tegen luchtfoto’s in Opwijk

Het gemeentebestuur van Opwijk laat de komende maanden een thermografische luchtfoto van het grondgebied maken. Bedoeling is te achterhalen welke daken het meest warmteverlies lijden en eigenaars van die woningen te motiveren en ondersteunen om hun dak te isoleren. Opwijkenaar Jan Van Gucht geeft de gemeente Opwijk echter geen toestemming om zijn eigendom te fotograferen wegens schending van de privacy. Hij diende ondertussen een klacht in bij de Privacycommissie en bij Gelijkekansencentrum Unia.

Of de klacht terecht of onterecht is, laten we hier nu even in het midden (hoewel, de bezorgdheid is uiteraard zeer terecht). Wat vooral opviel aan het artikel zijn de nepargumenten waarmee het gemeentebestuur de bezwaren van de bezorgde burger van tafel wil vegen. We zetten ze even op een rijtje.

 • “Vijftig gemeenten, waaronder Kortrijk en Tervuren, hebben al zo’n foto.”
  De anderen doen het ook, waarom zouden wij dan niet mogen?
 • “Het vliegtuig fotografeert vanop een behoorlijke hoogte. Je ziet alleen de contouren van de woningen en kleurverschillen.”
  Dit doet natuurlijk niet ter zake. De woningen zullen duidelijk herkenbaar moeten zijn. Anders wordt het nogal moeilijk om eigenaars aan te spreken.
 • “We hebben geen malafide bedoelingen.”
  Goede of kwade bedoelingen spelen natuurlijk geen enkele rol. Wat telt is de praktijk en niet de intenties.
 • “Ik vind deze klacht trouwens vreemd in een tijd waarin mensen die op sociale media aangesloten zijn, zogenaamd geen privacy meer hebben. Zelfs Google Earth houdt via een satelliet alles in het oog.”
  Dit is ondertussen dé klassieker onder de dooddoeners geworden.
 • “Er kan dus eigenlijk geen sprake zijn van een inbreuk op privacy.”
  Los van de vraag of er nu al dan niet sprake is van een inbreuk op de privacy, heeft het gemeentebestuur geen enkel valabel argument aangehaald om dit soort conclusies te rechtvaardigen.

Conclusie: Opwijkenaar Jan Van Gucht heeft alle redenen om dit soort praktijken in vraag te stellen. Het minste wat de gemeente had moeten doen, was voorafgaande toestemming vragen aan de inwoners, hen de mogelijkheid bieden om dit te weigeren en dan pas te beginnen fotograferen. Maar dan wel selectief.