Beveiligingslek in zonnepanelen kan stroomvoorziening ontregelen

Een beveiligingslek in duizenden omvormers, die de elektriciteit van zonnepanelen het stroomnet in laten lopen, kan de stroomvoorziening in Europa ontregelen. Daarvoor waarschuwt beveiligingsonderzoeker Willem Westerhof. Hij ontdekte verschillende kwetsbaarheden in de apparaten van fabrikant SMA. Zo maken de omvormers gebruik van het standaardwachtwoord 0000, dat gebruikers niet hoeven te wijzigen. Ook hebben de apparaten geen bescherming tegen bruteforce-aanvallen en bevatten ze ‘backdoor-accounts’ van de leverancier. Een aanvaller kan zo toegang tot de apparaten krijgen en vervolgens malware installeren. Via de malware is het mogelijk om de omvormers tegelijkertijd op afstand uit te schakelen. Westerhof zegt tegenover de Volkskrant dat er voldoende omvormers van SMA benaderbaar zijn om op een zonnige dag 15 gigawatt vermogen te kunnen wegnemen, wat voor een verstoring in de stroomvoorziening kan zorgen. — lees verder bij security.nl