“Verdwijnen is onmogelijk geworden”

“Al ons doen en laten wordt gevolgd. Je bankkaart, je telefoontjes, google maps. Allemaal verraden ze de plekken waar je bent. Dat geeft toch een beangstigend gevoel? Bij mij toch.”

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/332367259″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Kun je van de radar verdwijnen zonder sporen achter te laten? Dat lijkt een fantasie in een tijd waarin we meer dan ooit gevolgd en bekeken worden. Onze bankpasjes verraden waar we het laatst waren, onze telefoontjes traceren de plek waar we ons bevinden, providers weten wie we belden, wanneer en hoe lang.

Lise Bonduelle deed voor haar eindwerk aan het RITCS de test. Voor de radiodocumentaire ‘Van de kaart’ probeerde ze om daadwerkelijk te verdwijnen. “Ik werd na vijf dagen gevonden. De bank en mijn provider gaven over de telefoon al mijn gegevens vrij.” Idem voor de gsm-provider die zonder problemen aan haar vrienden niet alleen haar nummer doorgaf, maar ook nog eens alle nummers die ze daarmee had gebeld.

Ook al hebben we daar nog weinig illusies over, het blijft toch verbijsterend hoe onverantwoord en respectloos banken en providers met onze privé-gegevens omspringen. Even de helpdesk bellen met een mooi verhaaltje en weg is je privacy. Hulde daarom aan de Waalse hoteluitbater die zich wel netjes aan de afspraak hield en bleef ontkennen dat Lise Bonduelle daar verbleef. Zoals het hoort.

De volledige documentaire kan je hierboven of op soundcloud beluisteren.
De Morgen sprak naar aanleiding van de documentaire met Lise Bonduelle.
Lees hier het interview (pdf).