Nog veel onduidelijkheid bij kmo’s over nieuwe privacy-regels

Ruim vier op de vijf kmo’s zijn niet op de hoogte van de nieuwe Europese privacy-regels die in mei volgend jaar van kracht worden.  Er is nog veel onduidelijkheid over de regelgeving en Unizo hoopt dan ook dat de privacy-commissie de eerste maanden niet te streng zal zijn.

De nieuwe Europese regels (GDPR) zijn vorig jaar goedgekeurd en moeten de burgers beter beschermen tegen het gebruik van zijn persoonlijke gegevens. Zo zullen mensen expliciet hun toestemming moeten geven aan bedrijven om hun persoonlijke gegevens te kunnen gebruiken. Ook het “recht op vergeten” word in de nieuwe regels opgenomen en nieuw is dat bedrijven hoge boetes kunnen krijgen als ze niet voldoen aan de bepalingen van de regels. Dat kan gaan tot 4 procent van de jaaromzet.

De nieuwe wetgeving wordt in mei volgend jaar van kracht, maar 84 procent van de kleine bedrijven en zelfstandigen was er begin dit jaar nog niet van op de hoogte of mee bezig, blijkt uit een rondvraag van Unizo. De organisatie is daarom begonnen met een informatiecampagne, maar er is nog veel onduidelijkheid, zegt Anna Craps van Unizo. “Er is nood aan steun en begeleiding gericht op kmo’s zodat ze zich in regel kunnen stellen zonder al te veel kosten te moeten maken. De privacy-commissie doet zijn best, maar zij hebben ook niet de mankracht om op alle vragen te kunnen antwoorden.”

Unizo hoopt dan ook op enige mildheid na het ingaan van de regels volgend jaar. “Ze kunnen gigantische bedragen opleggen als boete, maar ik veronderstel dat de privacy-commissie niet direct de focus zal leggen om boetes  te geven aan kmo’s, maar dat ze in het begin mild zullen zijn en waarschuwingen zullen geven en laten weten wat er moet veranderen”, zegt Craps. “Desalniettemin zal iedereen in orde moeten zijn tegen 25 mei 2018 en is er dus nog werk aan de winkel.” — bron: VRT Nieuws