Duitse privacy-expert klaagt id-plicht voor anonieme simkaarten aan

De databeschermingsexpert van de Duitse Piratenpartij Patrick Breyer heeft bij het Duitse Constitutionele Hof een klacht ingediend wegens de identificatieplicht voor anonieme simkaarten. Als onderdeel van anti-terreurmaatregelen moet bij de aanschaf van een anonieme simkaart in Duitsland een identiteitsbewijs worden getoond. Ook in België is een dergelijke maatregel van kracht.

Volgens Breyer is dit een bedreiging voor klokkenluiders, politieke activisten en uiteindelijk de gehele democratische samenleving omdat mensen niet meer vrij kunnen communiceren. In een 49 pagina’s tellende aanklacht noemt Breyer de schadelijk gevolgen van een identificatieplicht. Daarnaast stelt hij dat de maatregel niet proportioneel is en de effectiviteit niet bewezen. Kwaadwillenden kunnen daarnaast eenvoudig aan simkaarten komen en de maatregel zo omzeilen. De identificatieplicht zorgt er wel voor dat burgers niet echt vrij meer kunnen communiceren, omdat hun anonimiteit op deze manier verdwijnt, aldus Breyer. De Duitser diende eerder ook al een klacht in bij het Europees Hof van de Rechten van de Mens.

Eerder dit jaar besliste het Nederlandse kabinet om anonieme prepaid simkaarten niet te verbieden. Onderzoek had laten zien dat, mede gelet op de fraudegevoeligheid van een dergelijke maatregel en de huidige diversiteit aan communicatiemogelijkheden, een verplichte registratie van prepaid simkaarthouders geen groot voordeel bij de opsporing van criminelen en terroristen heeft. — bron: security.nl