Ophef in Nederland om reclameborden met verborgen camera

In Nederland is grote beroering ontstaan nu blijkt dat een paar honderd reclameborden uitgerust zijn met een verborgen camera. Gisteren ontdekte een reiziger een camera in een reclamezuil op station Amersfoort waarna de bal aan het rollen ging. Volgens de NS worden er geen videobeelden gemaakt, maar gaat het om een sensor die voor adverteerders detecteert hoelang reizigers naar de advertentie kijken. Het bedrijf dat de borden plaatst stelt dat het wel degelijk om een camera gaat, maar dat die slechtst gebruikt wordt als sensor.

Maatschappij Voor Beter OV eiste dat de camera onmiddellijk wordt verwijderd. In een verklaring liet de organisatie weten dat camerabeelden die zijn gemaakt vanaf een reclamebord kunnen worden gebruikt (en dus ook misbruikt) door niet-gescreende medewerkers van een reclamebureau. Ook reizigersorganisatie Rover heeft de NS om opheldering gevraagd, waarbij vooral eventuele privacyschending aan bod komt. De Autoriteit Persoonsgegevens liet alvast weten dat videobeelden maken voor reclamedoeleinden, zonder dat mensen het weten, niet is toegestaan. — lees verder bij Het Laatste Nieuws